Image

17 november 2020

Checklist: Bestaande woning verduurzamen

Author

Femke Walda

op 17 november 2020

Als we denken aan het creëren van een duurzamere leefomgeving, is het optimaliseren van onze woningen een belangrijke stap. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om jouw woning te verduurzamen. In deze blog delen we een aantal waardevolle tips en suggesties om jouw woning te verduurzamen. Of je nu geïnteresseerd bent in energiebesparing, het verminderen van je ecologische voetafdruk, of het bevorderen van een groenere levensstijl, er zijn diverse mogelijkheden die je kunt overwegen.

1. Ga slim om met energie

Als je aan duurzaam wonen denkt denk je wellicht al snel aan zonnepanelen of je gehele woning isoleren, maar je kan natuurlijk ook al kleinere stappen nemen. Door slim om te gaan met energie kan je namelijk al redelijk wat besparen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je apparatuur echt uit te zetten, tochtstrippen te plaatsen rondom deuren en kozijnen of het licht uit te doen wanneer je geen gebruik maakt van de ruimte. Lees wat je nog meer kunt doen in onze blog ‘Duurzaam wonen tips‘.

2. Energiezuinige apparaten toepassen

Om meer energie te besparen kun je huishoudelijke apparaten vervangen door een nieuwere, energiezuiniger exemplaar. Kies voor een koelkast, vriezer of wasmachine met het energielabel A+++. Deze zijn al veel zuiniger dan een apparaat met label A of A+. Als je de keuken gaat vervangen kun je in plaats van een gaskookplaat kiezen voor een inductiekookplaat. Hiermee verlaag je het gasverbruik en heb je de mogelijkheid om in de loop van de jaren volledig gasloos te wonen.

3. Isoleren en ventileren

Voordat je begint met de aanschaf van zonnepanelen, een warmtepomp of PVT-systeem kun je het beste beginnen met het isoleren van je woning. Daardoor zakt namelijk de warmtevraag van de woning en bespaar je energie.

Je kunt verschillende soorten isolatie toepassen. Denk hierbij aan dakisolatie, isolatieglas, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Wanneer je een woning gaat isoleren is het ook belangrijk om te kijken welk ventilatiesysteem er aanwezig is in de woning. Het is namelijk erg belangrijk dat je de woning kunt blijven voorzien van schone, frisse lucht.

Wil je meer weten over het isoleren en ventileren van je woning? In onze blog ‘Je woning isoleren’ lees je hoe je verschillende soorten isolatie kunt herkennen, toepassen en verbeteren. Ook lees je alles over het optimaal ventileren van je woning.

4. Technische ruimte voorbereiden

Bekijk of er in de woning voldoende ruimte is voor een duurzame energie-installatie. Is de technische ruimte groot genoeg voor de warmtepomp, boiler of omvormer? En hoeveel zonnepanelen kun je kwijt op jouw dak? Om te weten hoeveel ruimte je nodig hebt is het handig om een keuze te maken uit de verschillende systemen. Een warmtepomp kun je bijvoorbeeld combineren met een buitenunit, grondbron of PVT-panelen. Met deze systemen voorzie je de woning van warmte. Deze systemen kun je combineren met zonnepanelen om te besparen op je energierekening.

5. Duurzaam verwarmen

Duurzaam verwarmen betekent 2 dingen. Namelijk het verwarmen van je woning en het verwarmen van tapwater. In veel woningen wordt hiervoor gebruik gemaakt van aardgas, maar dit moeten we gaan afbouwen. In 2050 moeten namelijk alle gebouwen duurzaam zijn. Er zijn verschillende alternatieven om jouw woning te verwarmen en te voorzien van warm tapwater:


Zonneboiler systeem
Op het dak wordt een collector geplaatst, waarin water en antivries zit. Als de zon erop schijnt wordt de vloeistof warm, de collectoren zijn namelijk geïsoleerd. De verwarmde vloeistof loopt vervolgens naar het boilervat, waar de warmte wordt overgedragen aan het water. Met dit systeem verwarm je alleen je tapwater. Je kunt hiermee dus niet je woning verwarmen.

Warmtepomp
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor gas als fossiele brandstof. Deze zorgt er dus voor dat je woning voorzien is van warm tapwater en van verwarming. Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om ‘gratis’ energie te verkrijgen. Dit kan een bodembron, buitenunit of PVT-systeem zijn. Je kunt een warmtepomp op verschillende manieren toepassen, namelijk als all-electric of hybride systeem.

Let wel op dat het afgiftesysteem van je woning geschikt is om te verwarmen met een warmtepomp. Om je woning volledig te kunnen verwarmen met een warmtepomp, is er namelijk lage temperatuur verwarming nodig. Met de 50-gradentest van Milieu centraal kun je testen of je huis geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Meer informatie over de test vind je hier.

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je woning en tapwater? Lees er meer over in onze blog ‘Hoe kan ik duurzaam verwarmen?‘. 

6. Duurzaam energie opwekken

Duurzame energie opwekken kan met natuurlijke elementen als wind en zonlicht. Het zijn natuurlijke, onuitputtelijke bronnen geen CO2-uitstoot veroorzaken. Je kunt zelf duurzame energie opwekken met behulp van PV-panelen die je kan laten installeren op je dak. Een PV-paneel is een paneel dat op duurzame wijze zonne-energie omzet in elektriciteit. Je kunt deze elektriciteit inzetten om je huis te verwarmen, bijvoorbeeld met behulp van een warmtepomp, maar ook voor je verlichting en andere huishoudelijke apparaten.

7. Smart energy oplossingen

Heb jij een PV(T)- systeem op je dak liggen of ben je van plan er een aan te schaffen? Dan wil je de energie die je opwekt natuurlijk wel zoveel mogelijk voor eigen gebruik inzetten. Smart energy oplossingen kunnen daarbij helpen. Dit zijn apparaten die ervoor zorgen dat er slimmer met de opgewekte energie wordt omgegaan. Met behulp van smart energy oplossingen verhoog je namelijk het eigen verbruik van zonne-energie. Ook kun je de opgewekte zonne-energie opslaan in een thuisaccu. Hierdoor is het mogelijk om ook in de avond gebruik te kunnen maken van de duurzaam opgewekte energie. De elektriciteitsrekening wordt hierdoor verlaagt en biedt het een hogere energieonafhankelijkheid.

Wil je weten welke Smart energy oplossingen er zijn? Lees het in onze blog: ‘Met smart energy haal je meer uit je PVT-systeem.’