Image

27 november 2019

Een slimme meter en zonnepanelen, goede combinatie?

Author

Vivien Augustinus

op 27 november 2019

Wat is een slimme meter?

De slimme meter is een digitale meter waarvan de energieleverancier en de netbeheerder de standen op afstand kunnen uitlezen. Je hoeft dus geen meterstanden meer door te geven en/of er hoeft geen meteropnemer meer langs te komen. Verder krijg je met de slimme meter meer inzicht in je energieverbruik, bijvoorbeeld dankzij de maandelijkse kostenoverzicht.

De netbeheerder mag de slimme meter niet op elk willekeurig moment uitlezen. Ook mogen de gegevens niet overal voor gebruikt worden. De meetgegevens mogen alleen voor de volgende zaken worden gebruikt:

  • Voor het opmaken van de jaarrekening (wordt één keer per jaar gemeten)
  • Je periodieke energiekosten (zes keer per jaar)
  • De eindafrekening als je verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier
  • Noodzakelijk beheer aan het energienet

Slimme meter en zonnepanelen
Een slimme meter in combinatie met zonnepanelen? Dit lijkt een goed manier om energiezuinig te wonen. Een slimme meter houdt namelijk bij welke energie je zelf niet verbruikt en geeft dit vervolgens door aan je energieleverancier. Op deze manier kan worden berekend wat je terugkrijgt voor de opgewekte energie.

Toch kan een slimme meter met zonnepanelen nadelig zijn. Tot 2023 kan je namelijk salderen, daarna zal deze regeling fiscaal worden afgebouwd. Hierdoor krijg je steeds minder geld voor het terugleveren van energie. Je bent daarom beter af met een klassieke draaischijfmeter. Deze analoge draaimeter draait automatisch terug wanneer er energie wordt teruggeleverd, maar dit wordt niet geregistreerd. In dit geval worden je verbruik en opgewerkte stroom dus direct tegen elkaar weggestreept. De energieleverancier heeft hierdoor enkel toegang tot de meterstanden die je zelf doorgeeft, dit geldt ook voor de teruglevering. Het enige nadeel hiervan is dat het niet mogelijk is om zelf na te gaan hoeveel stroom je daadwerkelijk teruglevert. Verder is het verstandig om te controleren of de analoge meter geschikt is voor terug levering. De netwerkbeheerder kan dit controleren. Je doet er verstandig aan om dit op tijd te vragen aan de netwerkbeheerder, omdat zij de vervanging ook nog moeten inplannen.

De slimme meter registreert de resterende energie apart. De energieleverancier kan vervolgens berekenen wat je terugbetaald krijgt. Hoe verder de salderingsregeling af zal bouwen, hoe minder voordelig dit voor jou zal zijn.

Beschik je momenteel al over een digitale meter met terugleverregistratie? Deze meter heeft een apart telwerk waarin de teruggeleverde energie wordt geregistreerd. In dit geval maakt het voor de salderingsregeling geen verschil je je deze meter laat vervangen door een slimme meter.

Kan ik een slimme meter weigeren?
Het is mogelijk om de slimme meter te weigeren en je huidige energiemeter blijven gebruiken. Als je op den duur toch je oude meter wilt vervangen door een slimme meter, dan kan het zijn dat de netbeheerder hiervoor kosten in rekening brengt.

Ook na 2023 is de slimme meter niet verplicht. In het klimaatakkoord van afgelopen juni staat echter wel dat er met ingang van 2023 de verplichting komt voor alle kleinverbruikers om een meter met minimaal twee aparte telwerken voor levering en teruglevering te hebben. Dit houdt in dat er ook een traditionele digitale meter geplaatst kan worden. Deze digitale meter heeft geen GSM-module, zoals de slimme meter wel heeft en kan daarom nooit op afstand uitgelezen worden.

Waar moet ik op letten bij het overstappen naar een slimme meter?
De belangrijkste dingen om te weten als je zonnepanelen hebt en moet overtappen naar een slimme meter:

  • Je hoeft het niet aan te (laten) zetten
    De leverancier kan de meterstanden uitlezen bij installatie inclusief activatie. Wil je dit zelf vaker doen? Dat is mogelijk. Afhankelijk van de app die je hiervoor gebruikt kun je jouw energieverbruik tot op dagniveau volgen.

    Het is ook mogelijk om ervoor te kiezen om de slimme meter niet aan te laten zetten. Je blijft dan zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de meterstanden. Het blijft zelfs mogelijk om, met hulp van een extern apparaat, zelf jouw verbruik in de gaten te houden.

  • De slimme meter is (meestal) gratis en hoeft niet te worden aangevraagd
    De netbeheerder zal zelf contact met je opnemen om een afspraak te maken voor de slimme meter. Mocht er een overeenstemming komen voor de afspraak, dan is de slimme meter gratis. Zoals al eerder is aangegeven zullen er in andere gevallen installatiekosten in rekening worden gebracht. Dit geldt bijvoorbeeld als je de slimme meter zelf aanvraagt (als je nog niet aan de beurt bent), als je de installatie op een eerder moment hebt geweigerd (toen je wel aan de beurt was) of als je hem na installatie niet hebt laten aanzetten en dat nu alsnog wilt laten aanzetten.
  • De gemeten gegevens zijn niet altijd correct
    Is de slimme meter geïnstalleerd en geactiveerd? Dan ontvang je elke maand een overzicht van jouw energieverbruik, een kostenindicatie en een vergelijking met voorgaande jaren en het verbruik van andere huishoudens. Deze gegevens kunnen je helpen om bewuster met energie om te gaan.
  • Slimme meter en privacy
    Uit het onderzoek van de Universiteit Twente en de Hogeschool van Amsterdam dat in 2017 gehouden is, bleek dat zo’n 750.000 slimme meters in Nederlandse huishoudens de stand mogelijk niet goed doorgaven.
    Let er dus wel op dat je zelf regelmatig de gemeten gegevens controleert. Neem bij incorrecte gegevens altijd contact op met je energieleverancier.