Image

18 maart 2021

Heb ik krachtstroom nodig voor een Volthera systeem?

Author

Femke Walda

op 18 maart 2021

Wat is een krachtstroom aansluiting?

Je woning kan op verschillende manieren zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Namelijk door middel van een 1-fase aansluiting of een 3-fase aansluiting. De 3-fase aansluiting wordt ook wel een krachtstroom aansluiting genoemd. De grootte van de aansluiting bepaalt hoeveel stroom door je aansluiting kan. Bij een 1-fase aansluiting is er maar één fase van 230 volt aangesloten op de meterkast. Dit is voldoende om de meeste huishoudelijke apparaten te voorzien van stroom. Bij een 3-fase aansluiting of krachtstroom aansluiting zijn er 3 fase van 230 volt aangesloten op de meterkast. Deze aansluiting is nodig voor elektrische apparaten die meer stroom verbruiken dan een enkel fase aansluiting kan leveren.

Heb ik krachtstroom nodig voor een Volthera systeem?

Met krachtstroom wordt dus een 3-fase aansluiting bedoeld. Of je krachtstroom nodig hebt bij een Volthera systeem hangt af van de grootte van het systeem en of het gaat om een all-electric of hybride systeem. Hieronder zie je in welke gevallen je een 3-fase aansluiting nodig hebt voor het Volthera systeem:

  • Bij een All-electric oplossing
    De all-electric oplossing is vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen. Maar ook bij bestaande woningen kan het all-electric systeem toegepast worden. Echter moet je woning daar wel geschikt voor zijn of met een aantal aanpassingen geschikt voor gemaakt worden. Met de all-electric oplossing wordt je woning volledig elektrisch verwarmt met behulp van de warmtepomp. Om dit te kunnen realiseren heb je een 3-fase aansluiting nodig.

  • Bij een hybride systeem met een warmtepomp die groter is dan de 3kW
    Ook bij een hybride systeem is het ooit nodig om een 3-fase aansluiting te hebben. Dit heeft te maken met de grootte van de warmtepomp. Hoe groter de warmtepomp hoe meer stroom die verbruikt. Welke warmtepomp er wordt toegepast hangt af van de grootte van de ruimte die verwarmd moet worden.

Dit betekent dus dat je enkel bij een hybride oplossing met een 3kW warmtepomp voldoende hebt aan een 1-fase aansluiting. Bij een gemiddelde tussenwoning met een hybride oplossing kun je met een 1-fase aansluiting prima uit de voeten.

Bij een installatie waar een 3-fase aansluiting voor nodig is dient er ook op de plaats van de installatie een 3-fase werkschakelaar geplaatst te worden waarop de installatie kan worden aangesloten. Bij een installatie met meer dan 12 zonnepanelen heb je ook nog een 3-fase werkschakelaar nodig voor de omvormer van de zonnepanelen.

Hoe kun je zien of je een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt?

Maar hoe weet je nu of je bestaande woning een 1- of 3-fase aansluiting hebt? Daar kun je op een paar manieren achter komen:

  1. Je kunt het vaak vinden op de factuur van je energieleverancier.
  2. Je kunt het opvragen bij je netbeheerder. Wie je netbeheerder is kun je vinden op deze
  3. Vraag je elektricien of hij/zij in de meterkast kan zien welke aansluiting je hebt. Vaak kunnen ze dit wel herkennen, maar dit is niet altijd zichtbaar.

Ons advies is om het even na te vragen bij je netbeheerder. Dan weet je precies welke aansluiting je hebt en hoe zwaar deze is uitgevoerd. En mocht het dan zo zijn dat je een 1-fase aansluiting hebt kun je ook meteen vragen wat de kosten zijn om dit aan te laten passen.

Hopelijk hebben we met deze blog je vraag kunnen beantwoorden. Heb je nog andere vragen over het Volthera systeem? Stel ze gerust aan een van onze specialisten.