montageframe zonnpanelen
montagesysteem, pvt, PV-panelen • 3 min leestijd

Het montagesysteem voor Volthera PVT-panelen

Viviën Augustinus op 8 april 2020

Het Volthera PVT-systeem is een plug & play systeem waarbij je niet meer hoeft na te denken over de aanschaf van verschillende componenten. Het wordt namelijk als een compleet systeem geleverd. Maar hoe ziet het montagesysteem voor de montage van zonnepanelen eruit en heb je nog keuzes qua montagesysteem?

Montagesysteem

Vaak wordt er gezegd ‘ik wil mijn woning wel verduurzamen, maar ik vind zonnepanelen niet mooi’. Dan zal dit ook voor een Volthera PVT-paneel gelden, want wist je dat deze panelen er hetzelfde uitzien als een zonnepaneel?

De uitstraling van het systeem heeft natuurlijk niet alleen met het paneel te maken, maar ook met het montagesysteem. Dit is immers ook zichtbaar. Gelukkig zijn er bedrijven die hier wel rekening mee houden. Zo ook Alius, waar Volthera onderdeel van is. Wij hebben namelijk een eigen montagesysteem ontwikkeld. Kies je voor een PVT-systeem van Volthera dan is ons montagesysteem daar altijd onderdeel van. Heb ik dan helemaal geen keuze, horen we je denken. Je hebt de keuze uit twee montagesystemen, namelijk het inleg- en in-dak montagesysteem.

Inleg-montagesysteem

inleg-montagesysteemHet inleg-montagesysteem is geschikt voor de montage van zonnepanelen op elk type schuin dak: zowel golfplaten-, pannen- als sandwichdak. Dit systeem biedt een uitkomst als je een PVT-systeem aan wil schaffen en daarbij ook graag de uitstraling van de woning wil behouden. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de uitstraling, ook de kwaliteit is belangrijk. En welke voordelen brengt dit systeem met zich mee?

Panelen liggen in een frame

De panelen worden met dit systeem niet met klemmen vastgezet, maar worden in een frame gelegd, een echt montageframe voor zonnepanelen. Hierdoor wordt (onzichtbare) schade aan de panelen voorkomen. De panelen hebben bij dit systeem namelijk ruimte om uit te zetten en te krimpen als gevolg van temperatuurschommelingen. Ze raken daardoor niet beschadigd omdat er geen frictie kan ontstaan op het paneel waar normaal gesproken de klemmen van een standaard montagesysteem worden bevestigd. Bovendien zorgt het montageframe voor zonnepanelen ervoor dat we de panelen veel strakker tegen elkaar kunnen leggen en geen 2 cm ruimte tussen de panelen hebben maar slechts 2 mm, wat resulteert in een veel mooier en esthetisch zonnedak!

Schade door wind blijft beperkt

Afgelopen tijd hebben we flinke stormen in Nederland ervaren. Tijdens zo’n storm wil je je natuurlijk niet druk maken om de panelen op het dak. Met dit montagesysteem is het risico op schade door extreme windbelasting beperkt. Dit omdat de PV(T)-panelen geplaatst worden in een kwalitatief hoogwaardig aluminium montageframe voor zonnepanelen dat aan het constructieve deel van het dak wordt bevestigd.

In-dak montagesysteemin-dak montagesysteem

Wil je liever de panelen integreren in je dak? Ook daar is een mogelijkheid voor! Met het indak montagesysteem liggen de panelen namelijk niet op het dak, maar worden deze in plaats van dakpannen geplaatst. Dit montagesysteem is geschikt voor woningen met een schuin dak en kan toegepast worden bij zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Dit montagesysteem is waterdicht en is dus niet afhankelijk van het zonnepaneel voor volledige waterdichting van het dak. Het systeem ziet er mooi en strak uit en - niet geheel onbelangrijk - het systeem is ook nog eens duurzaam en brandveilig omdat er gebruikgemaakt wordt van materialen met een brandklasse A2 (praktisch onbrandbaar).

Meestal wordt dit montagesysteem toegepast als je dakbedekking aan vervanging toe is. Het is dan voor de hand liggend en ook nog eens esthetischer om voor een indak montageframe voor zonnepanelen te kiezen. Maar ook als je dakbedekking nog niet aan vervanging toe is, maar je veel waarde hecht aan een esthetische oplossing is dit systeem ideaal voor jouw woning!

Hetzelfde montagesysteem voor zonnepanelen en PVT-panelen

PVT-panelen hebben dan een extra oplossing vergeleken met zonnepanelen, maar ze zien er aan de voorkant wel hetzelfde uit. Wil je een PVT-systeem aanschaffen? In de meeste gevallen vul je het systeem aan met zonnepanelen, omdat er over het algemeen meer elektriciteit verbruikt wordt dan warmte. Beide panelen passen perfect in zowel het inleg-montagesysteem als het indak montagesysteem. De collectoren van het PVT-paneel zitten achter het paneel bevestigd, maar nemen geen extra ruimte in beslag. De PVT-panelen hebben daarom dezelfde diepte als zonnepanelen en kunnen gemakkelijk in hetzelfde montagesysteem gelegd worden.

Picture of Viviën Augustinus

Viviën Augustinus

Storyteller Volthera