Image

18 december 2019

Hoe kan ik duurzaam verwarmen?

Author

Vivien Augustinus

op 18 december 2019

Duurzaam verwarmen van je woning

Er zijn verschillende alternatieven om je huis duurzaam te verwarmen en te voorzien van warm water. Zoals de onderstaande alternatieven.

Zonneboiler systeem

In de volksmond wordt een zonneboiler vaak verward met een verwarmingssysteem of PVT-systeem. Het heeft echter een andere werking. Op het dak wordt een collector geplaatst, waarin water en antivries zit. Als de zon erop schijnt wordt de vloeistof warm, de collectoren zijn namelijk geïsoleerd. De verwarmde vloeistof loopt vervolgens naar het boilervat, waar de warmte wordt overgedragen aan het water. Met dit water wordt er gezorgd voor warm kraanwater.

Dit systeem werkt zelfs op zonnige winterdagen, maar op zonnige zomerdagen zal het water vrij snel opgewarmd zijn en staat je zonneboilersysteem dus grote delen van de dag stil. Daarnaast werkt het systeem niet op bewolkte dagen.

Een zonneboiler is enkel ter ondersteuning van je tapwater en niet voor de verwarming. Je gehele huis duurzaam verwarmen gaat dus niet met dit systeem.

Zonnepanelen

We kennen allemaal wel de zonnepanelen om je huis te voorzien van duurzame energie. Ze zetten zonne-energie namelijk om in stroom. Daarvoor hoeft het niet altijd helder zonnig weer te zijn, ook op bewolkte dagen leveren de panelen elektriciteit. Zonnepanelen zijn een goede optie om aan de reguliere energievraag van de woning voor bijvoorbeeld verlichting en de televisie te kunnen voldoen.

Zonnepanelen zijn echter puur voor duurzame elektriciteit, maar we willen natuurlijk ook ons huis verwarmen en warm tapwater hebben. Elektrisch verwarmen met zonnepanelen is in theorie een optie, alleen in de praktijk heb je bijna nooit voldoende dakoppervlak om de benodigde panelen te kunnen plaatsen.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor gas als fossiele brandstof. Deze zorgt er dus voor dat je woning voorzien is van warm tapwater en van verwarming. Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om ‘gratis’ energie te verkrijgen. Dit kan een bodembron, buitenunit of PVT-systeem zijn. Vervolgens voegt de warmtepomp daar zelf een deel elektriciteit aan toe, waar hij de warmte mee maakt die in de woning nodig is.

Bodembron

Zoals de naam het al doet zeggen, haalt het systeem zijn thermische energie uit de bodem. Er wordt, op eigen terrein, tot een diepte van ongeveer 100 meter een slang in de grond geboord. Het gaat daarbij om een gesloten systeem. Dat wil zeggen dat de vloeistof in de slang niet in contact komt met de grond of het grondwater.

Vervolgens wordt de opgenomen energie via de vloeistof in de gesloten circuit naar de warmtepomp geleid. Deze temperatuur is alleen nog niet hoog genoeg om je huis te voorzien van warmte en om warm tapwater te krijgen. Daarom verwarmt de warmtepomp bij tot ongeveer de gewenste temperatuur.

Buitenunit, lucht/water warmtepomp

De lucht/water-warmtepomp haalt zijn thermische energie uit de buitenlucht. Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. Het buitendeel kan op het dak, aan de gevel of in de tuin worden geplaatst. Het geluid van de ventilator kan daarbij wel voor geluidshinder zorgen.

Vervolgens wordt de opgenomen energie via de vloeistof in de gesloten circuit naar de warmtepomp geleid. Deze temperatuur is alleen nog niet hoog genoeg om je huis te voorzien van warmte en om warm tapwater te krijgen. Daarom verwarmt de warmtepomp bij tot ongeveer de gewenste temperatuur.

PVT-panelen

We hebben verschillende systemen behandeld waarmee jij jouw woning duurzaam kan verwarmen, maar wat als je deze kan samenvoegen? PVT-panelen, ofwel fotovoltaïsche thermische panelen, zijn traditionele zonnepanelen en thermische collectoren in één. PVT-panelen wekken dus én elektriciteit én thermische energie op en worden daarbij aangesloten op een brine-water warmtepomp; een nagenoeg stille warmtepomp die in de technische ruimte binnen de woning geplaatst wordt.

Verschillende bedrijven ontwikkelen PVT-panelen. Zo heb je het merk Volthera. Dit is een plug & play PVT-systeem dat de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omzet in elektriciteit, maar er ook het tap- en cv-water mee verwarmd. Achter de zonnepanelen is namelijk een collector gemonteerd waar een mengsel van water en glycol doorheen stroomt. Het dak krijgt hierdoor dus een dubbelfunctie.

Het pakket bestaat uit Volthera- en PV-panelen (afgestemd op het verbruik van de klant), glycol, montagemateriaal, een boilervat voor tapwater, Vaillant warmtepomp, SolarEdge omvormer, Vaillant-regeling, monitoring en alle appendages die nodig zijn voor de installatie.

In combinatie met een warmtepomp zorgt dit systeem zelfs ’s nachts en op bewolkte dagen voor verwarming en warm tapwater. Door het gebruik van een warmtepomp, zal het stroomverbruik wel toenemen. Dit is echter geen probleem omdat de stroom duurzaam opgewekt wordt met behulp van de Volthera-panelen op je dak. Bovendien hebben Volthera-panelen hetzelfde uiterlijk als normale PV-panelen en is op het dak dus geen verschil te zien tussen beide typen panelen. Een nagenoeg stille en onzichtbare oplossing dus.

Bespaartips

Beschik je niet meteen over de middelen om een eerdergenoemd systeem aan te schaffen of direct over te stappen naar een leverancier voor duurzaam gas? Dan zijn onderstaande bespaartips voor duurzaam verwarmen alvast kleine stapjes om bij de dragen aan een beter milieu.

Bespaartips centrale verwarming

  • Verwarm enkel de ruimtes in huis waar je veel bent. Zorg er daarnaast voor dat de warmte niet kan ontsnappen. Sluit daarom alle deuren en ramen als de verwarming aanstaat. Hiermee bespaar je gemiddeld €240,- per jaar
  • Zet je vaak de verwarming in de slaapkamer aan? Dit kan je beter niet doen. Je slaapt namelijk beter in een koelere ruimte
  • Is er overdag niemand thuis? Zet de verwarming dan uit of op een lagere stand
  • Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Het is namelijk zonde als de warme lucht kan weglekken
  • Zit je thuis vaak achter de computer of op de bank? Doordat je stil zit heb je het vaak kouder. Zet dan niet meteen de verwarming aan maar pak er een deken bij of trek een warme trui aan

Bespaartips warm water

  • Gebruik een waterbesparende douchekop. Let er bij het kopen van zo’n douchekop op dat deze maximaal 7 liter water per minuut doorlaat
  • Controleer of je kranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben
  • Ga minder vaak in bad. Een gemiddeld bad van 120 liter kost 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten
  • Zet de kraan uit als je hem even niet gebruikt, bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen of handen inzepen