Image

15 januari 2020

Hoe wordt een PVT-systeem berekend?

Author

Vivien Augustinus

op 15 januari 2020

Hybride of all-electric

Ben je van plan om je woning te gaan verbouwen en deze te verduurzamen? Of ga je nieuwbouwen, dan heb je de mogelijkheid niet meer om je woning aan te sluiten op het gasnetwerk. Het is afhankelijk van deze twee opties hoe het systeem wordt berekend.

Hybride systeem

Voor de PVT-panelen berekening is het allereerst belangrijk om te weten wat je huidige energieverbruik is, dus hoeveel gas en stroom je op jaarbasis gebruikt. Dit zegt namelijk iets over het energieverbruik en warmteverlies van de woning.

Een gemiddeld huishouden verbruikt 3000 kilowattuur per jaar. Maar plaats je een warmtepomp in je huis, dan wordt dit verbruik ongeveer verdubbeld. Je gaat dus je elektra verbruik verdubbelen om je gasverbruik ongeveer 75% te reduceren. Nu denk je vast, maar zo duurzaam is het systeem dus niet. Wij berekenen daarom het aantal panelen om die 6000 kilowattuur stroom op te kunnen wekken, waardoor het wel duurzaam is. Om aan de elektriciteitsvraag te kunnen voldoen worden er naast PVT-panelen meestal ook PV-panelen geplaatst. In de praktijk zijn dit toch vaak meer panelen dan op het dakvlak passen. Het dakvlak bepaalt daarom hoeveel jij kunt besparen op de energierekening.

Niet alleen de panelen maar ook de componenten van het Plug & Play systeem moeten afgestemd worden op jouw gebruik. Eén van de componenten is het boilervat. Afhankelijk van jouw tapwater verbruik wordt het formaat hiervan bepaald. Er zijn namelijk twee varianten; 200 liter en 300 liter.

We kijken dus naar de volgende informatie:

  • Huidig stroomverbruik
  • Huidig gasverbruik
  • Aantal panelen die op het dak geplaatst kunnen worden
  • Aantal bewoners

A.d.h.v. deze gegevens kunnen we berekenen hoeveel stroom- en gasverbruik er gereduceerd kan worden met het systeem dat op jouw woning past. Het is dus altijd maatwerk.

Is je woning geschikt? Daarnaast kijken we of jouw woning geschikt is voor het Volthera systeem. Is je afgiftesysteem op orde? Dat houdt in dat er een vorm van lage temperatuurverwarming in de woning aanwezig is. En zoals al eerder beschreven, heb je voldoende dakoppervlak om de panelen te kunnen plaatsen?

All-electric

Bij nieuwbouw is het een ander verhaal. De woning mag niet meer op het gasnetwerk worden aangesloten. Een andere oplossing is daarom noodzakelijk, want je wil het in je woning natuurlijk wel lekker behaaglijk hebben.

Je hebt een bepaalde hoeveelheid energie nodig om aan de warmtevraag van de woning te kunnen voldoen. Er valt in dit geval niks te besparen en er is geen gasketel die bijspringt als het Volthera systeem het niet aan kan. Het systeem moet dus de volledige warmtevraag opwekken.

Wil je je huis helemaal verduurzamen? Met het Volthera systeem is het mogelijk om ook je gehele stroomverbruik duurzaam op te wekken. Waar rekening mee wordt gehouden qua stroomopbrengst zijn de volgende zaken:

  • Oriëntatie van het dak
  • Hellingshoek van het dak

Het is namelijk afhankelijk van de oriëntatie van het dak hoeveel zonlicht er op de panelen valt en hoeveel stroom er dus opgewekt kan worden. Ook de hellingshoek is van belang.

Is je dakoppervlak niet groot genoeg om zelfvoorzienend te zijn? Dan kan je ervoor kiezen om het stroomverbruik voor een groot deel duurzaam op te wekken en een deel blijf je afnemen bij de energieleverancier.

Wanneer kan het systeem niet toegepast worden?

We zouden natuurlijk graag willen dat het Volthera-systeem in iedere situatie toepasbaar is, maar helaas is dit niet het geval. Heb je niet voldoende oppervlak om aan de warmtevraag te kunnen voldoen, dan moet er gekeken worden naar alternatieven om de panelen te plaatsen, bijvoorbeeld op een garage of in de tuin. Dit is uiteraard volledig afhankelijk van jouw situatie.