Water running from a tap into a kitchen sink
Insider, Tips, Boilervat • 2 min leestijd

Legionellabesmetting, hoe kan ik dit voorkomen?

Viviën Augustinus op 8 augustus 2019

Legionellabesmetting, hoe kan ik dit voorkomen en kan het ook ontstaan in het boilervat van het Volthera systeem? Dit zijn vragen waar niet iedereen mee bezig is als ze op vakantie gaan of terug komen. Daarom geven we je graag wat tips om besmetting te voorkomen zodat je onbezorgd op vakantie kan gaan.

Legionella bestemming voorkomen

Na een heerlijke vakantie kom je thuis en wil je je lekker opfrissen d.m.v. een douche of meteen relaxen in bad. Techniek Nederland geeft aan dat dit geen slim idee is. Legionellabesmetting komt namelijk vaak om de hoek kijken in de vakantieperiode, omdat de kranen een langere periode niet gebruikt worden. Hierdoor staat het water in de leidingen stil, waardoor de watertemperatuur al snel boven de 25°C uit komt. Vakantiegangers doen er verstandig aan om bij thuiskomst de douche eerst vier a vijf minuten rustig te laten stromen. Het is belangrijk dat je het water rustig laat stromen om op deze manier te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt.

“Legionellabesmetting komt vaak om de hoek kijken in de vakantieperiode”

Om legionellabesmetting te voorkomen geven we je graag nog de volgende tips:

  • Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang door.
  • Voorkom dat het water verneveld. Dat kan je doen door de sproeikop in een emmer onder water te houden of door de douchekop in een washandje te verbergen.
  • Reinig je bubbelbad regelmatig en ontsmet deze volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen tenminste een temperatuur van 55°C heeft.
  • Techniek Nederland adviseert om voorafgaand aan de vakantie ook alle kranen een aantal minuten door te spoelen.

Boilervat

Je hebt een hybride Volthera systeem in huis en nu vraag je je af of in het boilervat ook legionella kan ontstaan als deze langere tijd niet gebruikt wordt. In het boilervat kan gelukkig geen legionella ontstaan. Het warme water stroomt namelijk vanuit het boilervat altijd via de CV-ketel, die het verwarmt tot 60°C, waarna het naar de douche of kraan stroomt. Op deze manier blijft de garantie behouden dat er altijd minstens 50 °C water uit de kraan komt.Bij een all electric systeem wordt het boilervat één keer per week tot 70°C verwarmt. Door middel van een warmtepomp wordt deze de rest van de tijd op 50°C gehouden.

Picture of Viviën Augustinus

Viviën Augustinus

Storyteller Volthera