Met smart energy haal je meer uit je systeem
smart energy management, Omvormer, duurzaam • 4 min leestijd

Met smart energy haal je meer uit je PVT-systeem

Viviën Augustinus op 6 mei 2020

Heb jij een PV(T)- systeem op je dak liggen of ben je van plan er een aan te schaffen? Dan wil je de energie die je opwekt natuurlijk wel zoveel mogelijk voor eigen gebruik inzetten. Smart energy oplossingen kunnen daarbij helpen, maar wat zijn dit precies en welke soorten zijn er?

Wat is smart energy?

De naam smart energy zegt het natuurlijk al. Dit zijn apparaten die ervoor zorgen dat er slimmer met de opgewekte energie wordt omgegaan. Met behulp van smart energy oplossingen verhoog je namelijk het eigen verbruik van zonne-energie. Hierdoor wordt de elektriciteitsrekening verlaagt en biedt het een hogere energieonafhankelijkheid.

Smart energy oplossingen

Er zijn veel verschillende oplossingen, van groot tot klein. Kan je dan zomaar smart energy oplossingen aanschaffen? Het is wel verstandig om voor de koop van dergelijke oplossingen een monitoringssysteem te hebben. Dit hoeft helemaal niet moeilijk en duur te zijn. Het kan namelijk al in de vorm van een app, bijvoorbeeld de mySolarEdge app.

MySolarEdge

Deze app is enkel te gebruiken als je beschikt over een omvormer van SolarEdge, maar kies je voor een Volthera PVT-systeem dan is dit altijd een onderdeel van het systeem. Om het eigen verbruik inzichtelijk te krijgen heb je daarnaast ook een energiemeter en stroomspoelen nodig, deze worden niet standaard meegeleverd bij het Volthera systeem. Zonder deze twee apparaten is enkel de opwekking inzichtelijk. Het is in dat geval dan ook niet mogelijk om smart energy oplossingen en een batterijsysteem toe te passen.

Met de mySolarEdge app krijg je inzicht in het verbruik van je zonne-energie, wat er aan het net terug geleverd wordt en hoeveel stroom er weer ingekocht wordt. Door dit goed inzichtelijk te hebben, weet je op welke momenten de smart home oplossingen het beste ingezet kunnen worden.

SolarEdge

In deze blog lichten we specifiek de smart energy toepassingen uit van het merk SolarEdge. Wij werken namelijk alleen met dit merk als het gaat om de omvormer dat onderdeel is van het PVT-systeem. Deze omvormer is ook het brein achter het smart energy management.

Zoals we al eerder aangaven zijn smart energy producten ontworpen om het eigen verbruik van zonne-energie te verhogen. De producten van SolarEdge zijn hier dan ook geen uitzondering in. Door het verhogen van de eigen inzet worden de elektriciteitskosten natuurlijk verlaagd. Dit is vooral van toepassing vanaf 2023 omdat vanaf dan de salderingsregeling is aangepast. Daarnaast profiteer je van meer comfort en wordt je energie-onafhankelijkheid vergroot. Dit wordt allemaal beheerd door slechts één product, de omvormer. De omvormer regelt namelijk opslagbeheer, home automation en pv-productie. De smart energy oplossingen zijn voorzien van draadloze communicatie met de omvormer en zijn geschikt voor een reeks aan smart home automation toepassingen.

Soorten smart energy oplossingen

We hebbend de volgende smart energy oplossingen in ons assortiment opgenomen:

Smart energy toepassingen

In deze tijden is het misschien niet van toepassing, maar ben jij normaal hele dagen op het werk? Dan wordt er weinig energie verbruikt wat je op dat moment met je PV(T)-systeem opwekt. Daarvoor kan je gebruik maken van smart energy schakelaars en contactdozen. Met de schakelaars kan je bijvoorbeeld zwembadpompen, ventilatoren en verlichting in en uit laten schakelen. Maar ook andere huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine, mits deze hier geschikt voor zijn. Op ieder gewenst moment en waar je ook bent, met de mySolarEdge app zijn de schakelaars eenvoudig te bedienen waarmee je de apparaten aanstuurt.  

Met deze draadloze schakelaars kan er geschakeld worden volgens een vooraf geprogrammeerd schema, maar ook gestuurd worden door de omvormer voor maximaal eigen energieverbruik.

Batterijsystemen

Je kan de zonne-energie ook opslaan in een batterijsysteem. Hierdoor is het mogelijk om in de avond gebruik te maken van de duurzaam opgewekte energie.

Zo heb je bijvoorbeeld StorEdge van SolarEdge. StorEdge is een DC-gekoppelde oplossing. De toegepaste batterij wordt gevoed door een enkele omvormer en biedt hogere energieproductie, geavanceerde veiligheid en monitoring op paneelniveau.

Een batterijsysteem kan ook als back-up oplossing dienen. Dit is geen standaard functie van het batterijsysteem. Hier is namelijk een aparte omvormer en de benodigde apparatuur voor nodig.

EV-oplader

Elektrische auto’s zien we steeds vaker op de weg. Heb jij naast een PV(T)-systeem ook een elektrische auto? Wist je dat je deze ook met behulp van je opgewekte energie op kan laden. Dubbel zo duurzaam dus!

Heb je niet veel tijd om je auto op te laden? Met de 1-fase omvormer met EV-oplader van SolarEdge kan je tot wel 2,5 keer zo snel je auto opladen dan met een standaard EV-oplader. De EV-oplader heeft namelijk een boost-functie die gelijktijdig gebruik maakt van net- en PV-vermogen.

De EV-oplader is op afstand te bedienen met de app van SolarEdge. Ook kan je de oplaadstatus bijhouden, het opladen van de auto volgen en oplaadschema’s maken.

 

Picture of Viviën Augustinus

Viviën Augustinus

Storyteller Volthera