Image

26 januari 2021

Misverstanden rondom een Volthera PVT-systeem

Author

Vivien Augustinus

op 26 januari 2021

Het geluid van een warmtepomp

Het PVT-systeem bestaat uit verschillende componenten zoals een PVT-paneel, warmtepomp en omvormer. Maar enkel de warmtepomp van het Volthera systeem produceert geluid, namelijk zo’n 44 dB (A). Dit is iets minder dan een cv-ketel aan geluid produceert. Ter vergelijking: de luidheid van fluisteren is ongeveer 30 dB(A) ,van normaal praten 50 dB(A) en de airconditioning produceert tussen de 50 en 75 dB(A).

Werking PVT-systeem op koude winterdagen

Op koude winterdagen wil je er thuis natuurlijk warm bijzitten. Daarom snappen wij ook dat de vraag wordt gesteld of dit wel kan met het PVT-systeem. Gelukkig is het geen probleem voor het hybride of all-electric PVT-systeem om voor warmte te zorgen tijdens de koudere dagen. Het Volthera paneel is namelijk onafgedekt en niet geïsoleerd aan de achterkant. Dit betekent dat het paneel ook energie kan absorberen wanneer de zon niet schijnt. Dit komt omdat er ook uit de buitenlucht energie kan worden onttrokken. Hiermee wekken de Volthera panelen in combinatie met de warmtepomp ook in de nacht en in de winter warmte op.

Bij een hybride systeem werkt de warmtepomp tot -8 °C. De cv-ketel neemt het vaak rond de 0 °C over doordat wij niet meer bronvermogen op het dak installeren aan PVT-panelen. Met dit systeem kan er al tussen de 70 en 80% bespaard worden op gas. De cv-ketel gebruikt de overige 20% als de temperatuur onder het vriespunt komt. Natuurlijk denken wij graag met je mee voor de beste oplossing voor jouw situatie en is het ook mogelijk om een groter hybride systeem te laten installeren, maar de percentages die hieruit extra gewonnen worden wegen niet af tegen de kosten van de uitbreiding van het PVT-systeem.

Kies je voor het all-electric systeem? Dan is er een elektrische naverwarmer opgenomen in het systeem die zorgt voor de back-up indien te buitentemperatuur daalt onder de -8 °C.

Het elektrische verbruik van een PVT-systeem

Vaak wordt er gedacht dat door het gebruik van een warmtepomp, die onderdeel is van het PVT-systeem, de elektriciteitsrekening zal stijgen. Het klopt inderdaad dat door het gebruik van een warmtepomp het elektriciteitsverbruik enigszins zal stijgen. Dit is echter geen probleem omdat de energie duurzaam wordt opgewekt met behulp van de Volthera panelen op je dak.

Schaduw en zonnepanelen

Schaduw op het dak kan in de meeste gevallen ervoor zorgen dat jouw zonnepanelen minder presteren. Maar niet met het Volthera PVT-systeem. Wij werken namelijk met het merk SolarEdge voor zowel de omvormers als de power optimizers. Deze power optimizers worden achter ieder paneel geplaatst. In het kort gezegd zorgt de optimizer ervoor dat het zonnepaneel intelligenter wordt, waardoor tot wel 25% meer energieopbrengst gegenereerd kan worden. Met een power optimizer produceert elk paneel altijd het maximaal vermogen en wordt mismatch voorkomen. Dit houdt in dat als er bijvoorbeeld bladval, vogelpoep, sneeuw, schaduw of vervuiling op een zonnepaneel aanwezig is, het niet gelijk de opbrengst voor de gehele installatie beïnvloed maar voor enkel het ene zonnepaneel. Wil je meer weten over de voordelen van SolarEdge? Lees er alles over in deze blog.

Is een buitenunit onderdeel van het PVT-systeem?

Zit er een buitenunit bij het Volthera systeem? Dit is een vraag die veel mensen stellen omdat ze bang zijn dat het voor overlast zorgt. Ook wil niet iedereen een unit aan de gevel hebben hangen of op het dak hebben staan.

Een buitenunit is slechts een van de opties die kan dienen als bron voor de warmtepomp. Je hebt namelijk ook nog de opties voor een grondbron of PTV-panelen. Bij beide opties wordt er geen gebruik gemaakt van een buitenunit. Bij het Volthera systeem maken we namelijk gebruik van een brine-waterwarmtepomp die in de woning komt te staan. Er is geen buitenunit nodig, want de warmtepomp haalt zijn energie uit de collectoren die achter het paneel zijn gemonteerd. De bron bij een Volthera systeem is dus stil én onzichtbaar!

Wil je meer weten over warmtepompen zonder buitenunit? Lees dan de blog ‘zijn er ook warmtepompen zonder buitenunit’