Nieuwbouw pvt
indak, nieuwbouw, pvt • 3 min leestijd

Nieuwbouw: Wanneer maak je de keuze voor een verwarmingssysteem?

Lieke Sengers op 3 december 2020

Wanneer je een nieuwe woning gaat bouwen moet je veel keuzes maken. Je moet bepalen hoe je woning eruit komt te zien, welke materialen je wilt gebruiken en ook hoe je de woning wilt gaan verwarmen. Er zijn verschillende verwarmingssysteem mogelijk bij nieuwbouwwoningen. Bijvoorbeeld een lucht/water warmtepomp, een bodemwarmtepomp of een PVT-systeem. Maar wanneer maak je nu de keuze voor een verwarmingssysteem? Onze PVT-specialist Bart vertelt in welke fase je het beste de keuze kunt maken voor een PVT-systeem en waar je rekening mee moet houden.

Wanneer moet ik een keuze maken?

Volgens Bart is het antwoord op deze vraag simpel: “Hoe eerder, hoe beter! Als je op tijd de keuze maakt voor een PVT-systeem kan de architect hier namelijk rekening mee houden bij het ontwerpen van de woning.” Zo is het van tevoren duidelijk hoeveel ruimte je nodig hebt voor de technische installatie, maar kan er ook rekening gehouden worden met de uitstraling van de woning. “Er zijn al verschillende woningen gebouwd waarbij tijdens het ontwerpen van de woning echt rekening is gehouden met het PVT-systeem. Met als resultaat een super strakke uitstraling waarbij de PVT-panelen volledig zijn geïntegreerd in het dak.”

_SDB6814Wanneer het ontwerp van de woning al klaarligt is het natuurlijk nog steeds mogelijk om te kiezen voor het PVT-systeem. Samen met de architect wordt dan gekeken hoe het PVT-systeem op een esthetische manier kan worden toegepast.

 

“Er zijn al verschillende woningen gebouwd waarbij tijdens het ontwerpen van de woning echt rekening is gehouden met het PVT-systeem."

 

Waar moet ik rekening mee houden?

Wanneer je ervoor kiest om je nieuwbouwwoning te verwarmen met een PVT-systeem zijn er enkele dingen waar je rekening mee kunt houden. Je kunt het PVT-systeem bijvoorbeeld meenemen in het ontwerp van de woning. Een deel van het systeem komt namelijk op het dak te liggen en is dus zichtbaar aan de buitenkant van de woning. Enkele belangrijke aspecten waar je rekening mee kunt houden zijn het benodigde dakoppervlak en de afmetingen van de PVT-panelen. “Omdat er vaak een grote woning verwarmt moet worden moet er voldoende dakoppervlak beschikbaar zijn voor de PVT-panelen. Bij een all-electric oplossing van Volthera zijn vaak minstens 24 panelen nodig.”

Het grootste verschil tussen een all-electric systeem en een hybride systeem is dat bij het all-electric systeem de warmte volledig via de warmtepomp wordt aangeleverd. Bij een hybride oplossing neemt de CV-ketel de verwarming op de koudste dagen over van de warmtepomp. Omdat nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten mogen worden op het gasnet wordt hier altijd een all-electric systeem toegepast.

Ook kun je rekening houden met de technische ruimte. “Omdat het grootste deel van het PVT-systeem op het dak ligt, bevind de technische ruimte zich vaak op zolder.” De technische installatie op zolder neemt ongeveer 3 m2 in beslag. Deze zolderruimte is bijna altijd aanwezig bij een nieuwbouwwoning.

Contact met de architect

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden met PVT voor jouw nieuwbouwwoning, maar kent je architect of installateur het systeem nog niet? “We gaan graag met de architect om tafel om te kijken naar hoe het systeem kan worden geïntegreerd in ontwerp van de woning.” Ook de installateur helpen we graag verder. “Als de installateur nog niet bekend is met het PVT-systeem van Volthera begeleiden we hem gedurende het hele traject, van ontwerp tot installatie.” Zo ben jij verzekerd van de beste en mooiste oplossing voor jouw nieuwbouwwoning.

Picture of Lieke Sengers

Lieke Sengers

Storyteller Volthera