Image

27 augustus 2020

Nieuwbouwprojecten: het verbinden van Architect, Volthera en andere partijen

Author

Vivien Augustinus

op 27 augustus 2020

De leidende rol: architect, aannemer of opdrachtgever?

Binnen nieuwbouwprojecten is het belangrijk dat je weet wie het aanspreekpunt is. Het liefst is dit één duidelijk aanspreekpunt. Ook voor de architect is die werkwijze het handigst.

De rolverdeling begint bij de opdrachtgever. De opdrachtgever kan een woningcorporatie of projectontwikkelaar zijn, maar indien je in eigen beheer bouwt ben je als toekomstig eigenaar van het pand de opdrachtgever.

Op het begin haakt de opdrachtgever een architect of aannemer aan en stelt vervolgens een team samen voor het nieuwbouwproject. “Het is van belang dat van tevoren wordt bepaald wie de regie binnen dat team heeft,” legt Roland Vereijken uit. “Op het moment dat je weet wie de kar trekt, is het helder hoe de lijntjes lopen en blijft het project overzichtelijk. Vaak is het de architect die de leidende rol oppakt, maar dit kan ook de aannemer of de opdrachtgever zelf zijn.”

De verantwoordelijkheid van de fabrikant

Hoewel de installateur het systeem uiteindelijk op de woning installeert, neemt soms de fabrikant van de installatie ook deel aan het nieuwbouwproject. “Zo is Volthera een PVT-specialist die heel duidelijk verantwoordelijkheid neemt richting de consument,” geeft Roland Vereijken als voorbeeld. “Enige kennis van de woning is noodzakelijk om een accurate berekening te maken, en dat weet Volthera. Zij verdiepen zich in het project en maken vervolgens het voorstel voor de installateur, die daarmee naar de projectleider stapt.”

Een partij als Volthera adviseert dus over welke componenten in de woning verwerkt kunnen worden. “Op basis van dat advies kan een installateur naar het aanspreekpunt stappen met een kostenberekening. Zo blijft ook dit deel van het proces, waarbij een warmtepompoplossing tijdens de bouw geplaatst wordt, overzichtelijk voor jou als woningeigenaar.”

De verantwoordelijkheid van de fabrikant of specialist is dus om een afgewogen advies te geven aan degene met de leidende rol (de projectleider) en de installateur die het systeem gaat installeren.

De knoop doorhakken

Als woningeigenaar hoef je dus niet bang te zijn voor een ingewikkeld proces met allerlei verschillende aanspreekpunten. De projectleider – of dit nu de architect, aannemer of opdrachtgever is – zal een voorstel doen voor het warmtepompsysteem dat geplaatst wordt. Het enige wat jij hoeft te doen, is een keuze maken. Vervolgens neemt de projectleider contact op met de specialist of installateur.

Overigens helpt het wel om deze keuze in een vroeg stadium te maken. Dit betekent namelijk dat partijen al vroeg op elkaar worden aangehaakt en dat de projectleider ervoor kan zorgen dat alle facetten goed worden afgestemd. “Als er bijvoorbeeld al vroeg wordt gekozen voor PVT, kan het PVT-systeem mooi worden verwerkt in het ontwerp, zodat dit esthetisch er zo mooi mogelijk uitziet,” concludeert Roland Vereijken. Volthera gebruikt voor dit esthetische aspect een indakmontagesysteem. Daarnaast is het geheel goed weg te werken in een technische ruimte.

Systemen vergelijken

Om de afweging tussen verwarmingssystemen zo goed mogelijk te maken, is het slim om de systemen in het echt te bekijken. Daarom nemen de specialisten van Volthera je graag mee in de wereld van PVT tijdens een live demo.