subsidies isolatie
subsidie, isoleren, duurzaam • 2 min leestijd

Subsidie voor het isoleren van je woning

Viviën Augustinus op 29 januari 2020

Ken je dat? Je zet de thermostaat op 21 graden en toch is het nog niet lekker warm in huis. De warmte die je met je cv-ketel opwekt lijkt namelijk net zo snel weer je woning te verlaten door kieren bij je ramen of deuren. Een dekentje en jas zijn dan ook niet meer weg te denken als je op de bank zit, maar daar wil je verandering in brengen. Het ziet er namelijk niet naar uit dat de winters de komende jaren minder koud gaan worden. Je wilt daarom je huis gaan isoleren, maar ziet op tegen de kosten die dit met zich meebrengt.

Subsidies isolatie

Het isoleren van je woning kan aardig wat kosten met zich meebrengen, daarom heeft de overheid subsidies voor de isolatie van jouw woning ter beschikking gesteld. Zo is er bijvoorbeeld de SEEH, de subsidieregeling energiebesparing eigen huis. Tot 1 januari 2021 kon je gebruikmaken van de SEEH, de subsidieregeling energiebesparing eigen huis. Gelukkig is er ook na deze datum  subsidie voor het isoleren van je woning beschikbaar, dit vanwege een verbreding van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Lees hier hoe je gebruik kunt maken van de ISDE subsidie voor het isoleren van jouw woning in onze blog 'Wat is de ISDE subsidie?

Wat is SEEH?

De overheid draagt een stukje aan bij in de kosten voor het isoleren van je woning. Sinds september van 2019 is het voor huiseigenaren namelijk weer mogelijk om subsidie voor isolatie van de woning aan te vragen. De subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) is namelijk weer van start gegaan.

Als woningeigenaar word je door middel van de SEEH gestimuleerd om energie te besparen. Nadat je de maatregelen uitgevoerd hebt en ze betaald zijn, kan je de subsidie voor isolatie aanvragen.

Je komt in aanmerking voor de SEEH als eigenaar- bewoner als je o.a. voldoet aan de volgende eisen:

  • Je minimaal twee grote energiebesparende isolatiemaatregelen in de eigen bestaande koopwoning door gaat voeren. Welke dit zijn vindt je hier
  • De bestaande woning jouw eigendom en hoofdverblijf is
  • Je voor de betreffende woning nog niet eerder subsidie is verstrekt vanuit de SEEH

De subsidie die je ontvangt voor energiebesparende maatregelen is maximaal €10.000 per woning.
Wil je weten wat alle voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen? Neem dan een kijkje op de website van RVO.

Hoe kan ik de subsidie aanvragen?

Vanaf september 2019 heb je de mogelijkheid om de subsidie voor het isoleren van je woning online aan te vragen. Dit doe je op de website van RVO.

Lees voordat je de subsidie aan gaat vragen eerst het stappenplan door en controleer nog eens de voorwaarden.

Zorg dat je tijdens het aanvragen je DigiD bij de hand hebt.

Regeling tot 1 januari 2021

RVO.nl heeft de subsidieregeling heropent in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Tot 1 januari 2021 is er voor woningeigenaren een bedrag van €84 miljoen beschikbaar. Ook na deze datum is er subsidie voor het isoleren van je woning beschikbaar, dit vanwege een verbreding van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

Picture of Viviën Augustinus

Viviën Augustinus

Storyteller Volthera