Image

23 april 2021

Veel gestelde vragen over de warmtepomp

Author

Femke Walda

op 23 april 2021

Wat is het verschil tussen de warmtepomp van Volthera en een lucht/water warmtepomp?

Een warmtepomp heeft altijd een bron nodig om ‘gratis’ energie te verkrijgen. Dit kan een bodembron, buitenunit of PVT-systeem zijn. Als we praten over een lucht/water warmtepomp, dan bedoelen we een warmtepomp met buitenunit. De buitenunit wordt vaak geplaatst op het dak, aan de gevel of in de tuin. Dit systeem onttrekt energie uit de buitenlucht om je woning en tapwater te verwarmen. 

Bij het Volthera systeem wordt er gebruik gemaakt van een brine-water warmtepomp die in de woning komt te staan. Bij dit systeem haalt de warmtepomp zijn energie uit PVT-panelen. Een PVT-paneel is een zonnepaneel met daarachter een thermische collector. De collectoren onttrekken energie uit het zonnepaneel én de buitenlucht. Doordat de collector achter het zonnepaneel wordt geplaatst heb je een onzichtbare bron voor je warmtepomp.

Waar gaat de warmte heen die je opwekt in de zomer?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat de warmtepomp van het Volthera systeem in de zomer doet met de warmte die opgewerkt wordt. En het antwoord is eigenlijk heel simpel. Als er geen warmtevraag is in de woning en het tapwater is op temperatuur, dan draait de warmtepomp niet. Hij wekt dus alleen warmte op als dit nodig is. Op hete zomerdagen zal het grootste deel van opgewekte warmte dus worden ingezet voor het verwarmen van tapwater.

Wat is het rendement van de warmtepomp op koude winterdagen?

Het Volthera systeem heeft een minder rendement op koude winter dagen. Echter is het verwarmen met een warmtepomp nog altijd efficiënter dan volledig elektrisch verwarmen. Het rendement van de warmtepomp hangt af van de buitentemperatuur en deze veranderd natuurlijk continu. Daarom wordt het rendement van een warmtepomp altijd over een langere periode gemeten.

Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt middels de SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). De SCOP ook wel SPF genoemd, geeft de coëfficiënt per jaar gedurende de 4 seizoenen. Bij een SPF/COP van 1 geeft de warmtepomp evenveel warmte af als die aan electrische energie opmaakt. De SCOP voor onze hybride 3 kW Vaillant warmtepomp zit op 4.7 en voor de all-electric 5 kW Vaillant warmtepomp zit de SCOP op 5.0. Dit is conform de gelijkwaardigheidsverklaring van Bureau CRG.

Hoeveel geluid produceert de warmtepomp?

Vaak wordt er gedacht dat een warmtepomp veel geluid produceert en dat je hier veel overlast van kan ervaren. Vaak wordt er dan gesproken over de buitenunit van een lucht/water. Bij het Volthera systeem is er geen buitenunit nodig. De PVT-panelen dienen hier als bron voor de warmtepomp, en deze produceren geen geluid. Alleen de warmtepomp van het Volthera systeem, die binnen in de woning hangt, produceert geluid. Dit is slechts 44 dB, iets minder dan een CV-ketel. Ter vergelijking: Als je fluistert produceer je ongeveer 30 dB en wanneer je praat op een normale toon is dit ongeveer 50 dB. Het geluid dat de warmtepomp van het Volthera systeem produceert ligt hier dus tussenin. De rest van de componenten van het Volthera systeem produceren helemaal geen geluid. Een echte stille oplossing dus!

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp gemiddeld?

Om de energie die wordt onttrokken uit de buitenlucht om te kunnen zetten naar warmte heeft de warmtepomp elektriciteit nodig. Om een woning van voldoende warmte te voorzien verbruikt de warmtepomp gemiddeld tussen de 2000 en 3000 kWh elektriciteit per jaar. De hoeveelheid aan stroom hangt af van de grote van de woning, de warmtevraag en de grote van de warmtepomp die is toegepast. Door dat de bron van ons Volthera systeem uit PVT panelen bestaat wordt de benodigde elektriciteit in veel gevallen ook volledig door de PVT panelen opgewekt.

Heb je nog meer vragen of wil je meer weten over het Volthera PVT-systeem? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Ze kijken graag met je mee naar de beste oplossing voor jouw woonsituatie.