Image

12 februari 2020

Een warmtepomp zonder gas, bestaat dat?

Author

Vivien Augustinus

op 12 februari 2020

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen zoals de lucht/water warmtepomp, lucht/lucht warmtepomp en brine-water warmtepomp met de daarbij behorende duurzame bronnen:

  • Bodembron = Aardwarmte
  • Buitenunit = Lucht
  • PVT-panelen = Lucht + zon

Warmtepomp met gas

Een warmtepomp gebruikt geen gas, maar je woning is nog wel op het gas aangesloten als je kiest voor een hybride systeem samen met een cv-ketel. Dit wil zeggen dat de warmtepomp voor het overgrote deel zorg draagt voor de warmtelevering en voor de hele koude momenten samenwerkt met de cv-ketel.

Warmtepomp zonder gas

Op de vraag ‘een warmtepomp zonder gas, bestaat dat?’ is het antwoordt ja. Sterker nog, een warmtepomp gebruikt geen gas. Wil je met je gehele woning van het gas af? Dan spreken we van een all-electric systeem, ongeacht welke duurzame bron je kiest. Bij een all-electric systeem wordt de warmte volledig via de warmtepomp aangeleverd.

Door het gebruik van een warmtepomp, zal het stroomverbruik wel enigszins stijgen. Dit is echter geen probleem als je voor een PVT-systeem kiest. De stroom wordt hiermee namelijk ook duurzaam opgewekt. Bovendien hebben Volthera-panelen hetzelfde uiterlijk als normale PV-panelen en is op het dak dus geen verschil te zien tussen beide typen panelen. Je kan er namelijk voor kiezen om naast PVT-panelen ook zonnepanelen te plaatsen om zo de gehele woning van duurzame energie te kunnen voorzien. 

Voorwaarden

Om over te gaan op een all-electric systeem moet je woning daar wel geschikt voor zijn of met een aantal aanpassingen geschikt gemaakt worden. Maar aan welke voorwaarden moet je woning voldoen? Het is afhankelijk van het type bron dat je kiest aan welke voorwaarde je moet voldoen. Maar de volgende voorwaarden zijn bij iedere warmtepomp van toepassing:

Isoleren en ventileren

Het is belangrijk dat je woning geïsoleerd is, en tocht en kier dicht is. Zo kan er zo min mogelijk warmte verloren gaan. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Vloerisolatie
  • Gevelisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie

Daarnaast kan het nuttig zijn om je huidige glas te vervangen door hoog rendementsglas. Beschik je nog over enkel glas? Dan doe je er verstandig aan om dit te laten vervangen door hr++-glas.

Isolatie en ventilatie gaan hand in hand. Door je woning goed te isoleren zal er nauwelijks tot geen natuurlijke ventilatie zijn. Ventilatie heb je wel nodig om de luchtkwaliteit in huis gezond te houden. Op verschillende manieren vervuilen we de lucht in onze woning zoals met koken en douchen. Hierdoor komt er namelijk vocht in de lucht wat zorgt voor schimmelgroei.

Ook schoonmaakmiddelen en een gezellige houtkachel kunnen voor vervuiling in de lucht zorgen. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Het is dus heel belangrijk om goed te ventileren. Maar hoe doe je dit? Plaats ventilatieroosters boven de ramen of plaats een mechanisch ventilatiesysteem eventueel met warmte-terug-win-installatie.

Lage temperatuurverwarming

Een warmtepomp werkt optimaal i.c.m. lage temperatuurverwarming als hoofdverwarming. Dit kan in de vorm van vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren zijn.