subsidie, duurzaam • 4 min leestijd

Wat is de energiebespaarlening?

Viviën Augustinus op 18 januari 2021

We weten allemaal dat het verduurzamen van je woning veel voordelen met zich meebrengen. Het verduurzamen van je woning kan op allerlei manieren namelijk door bijvoorbeeld het dak en/of spouwmuur te isoleren, hoog rendementsglas te plaatsen, door een zonneboiler aan te schaffen, of door zonnepanelen op het dak te leggen. Maar de kosten zijn niet voor iedereen meteen op te hoesten. Om deze investering te kunnen bekostigen heb je de mogelijkheid om een energiebespaarlening af te sluiten met speciale rente bij het Nationaal Warmtefonds. In dit blog lees je daar meer over.

Energiebespaarlening

Zoals je al eerder hebt gelezen heb je de mogelijkheid om een lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te treffen in je woning, namelijk met de energiebespaarlening. Zo kan je het aanschaffen van zonnepanelen daarmee bekostigen, maar ook bijvoorbeeld het kopen van een warmtepomp waardoor je je woning voorziet van warm water. Let er wel op dat bij de aanschaf van zonnepanelen (en eventueel de thuisbatterij) je de lening voor maximaal 75% kan gebruiken, de overige 25% moet je investeren in een andere maatregel. Het is ook mogelijk om een warmtepomp te financieren met de energiebespaarlening. Dit kan alleen als de warmtepomp niet meer dan één derde (33%) van het leenbedrag bedraagt.

Benieuwd wat alle 17 maatregelen zijn waar je de energiebespaarlening voor aan kan vragen? Bekijk dan eens het overzicht van de energiebesparende maatregelen

Looptijd van de lening

Het is afhankelijk van het bedrag hoe lang de looptijd van de lening is. Leen je voor een bedrag tot €5.000,-? Dan is de looptijd van de lening 7 jaar. Maar leen je een bedrag vanaf €5.000,- dan is de looptijd 10 jaar. Vanaf een bedrag van €15.000 tot € 25.000,-  kan je kiezen voor een looptijd van 10, 15 of 20 jaar. Voor bedragen tussen € 25.000,- en € 65.000,- geldt een looptijd van 15 of 20 jaar.

Het hogere leenbedrag is alleen beschikbaar voor woningeigenaren die voor een maximum aan energiebesparende maatregelen gaan. De maatregelen moeten voldoen aan hogere isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid. Voor een Zeer energiezuinig pakket kun je een lening tot maximaal € 50.000,- aanvragen per woning. Voor een Zeer energiezuinig pakket + Nul op de Meter kun je een lenig tot maximaal € 65.000,- aanvragen. Deze leenbedragen hebben altijd een looptijd van 15 of 20 jaar.

Wil je weten wat het verschil is tussen een Zeer energiezuinig pakket en Nul op de Meter? Lees er meer over op energiebespaarlening.nl.

Voorwaarden

Om de energiebespaarlening aan te kunnen vragen dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

 • Je moet eigenaar en bewoner zijn van een bestaande woning
 • Je wilt minimaal een bedrag van €2.500 lenen met een maximum van €50.000,-

 • Als je je woning wil renoveren tot een nul op de meter-woning kan je een bedrag lenen van maximaal €65.000,-

 • De maatregel(en) die je wilt nemen vallen onder de energiebesparende maatregelen en zijn uitgevoerd door een aannemer of installateur

 • De aanvraag voor de energiebespaarlening is 3 maanden geldig

 • De aanvrager mag niet ouder zijn dan 75 jaar. Als er sprake is van twee aanvragers wordt alleen het inkomen van de die jonger is dan 76 jaar meegenomen.

 • Maatregelen die al eerder zijn uitgevoerd kunnen alleen worden meegenomen in de lening als deze maximaal 2 maanden voor de aanvraagdatum zijn uitgevoerd.

Voordelen energiebespaarlening

 • De rente van de lening staat gedurende de hele looptijd vast
 • Het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort
 • Je kan altijd de gehele lening of een gedeelte ervan boetevrij aflossen. Minimum van de extra aflossing bedraagt €250,-
 • De lening wordt verstrekt zonder tussenkomst van de bank

 • Je betaalt geen afsluitkosten

Energiebespaarlening aanvragen

De Stichting Nationaal Warmtefonds heeft SVn aangewezen als uitvoeringsorganisatie en bemiddelaar van het Nationaal Warmtefonds. Dit betekent dat jij als woningeigenaar rechtstreeks contact hebt met SVn. Het aanvragen van de lening verloopt via www.energiebespaarlening.nl en niet via de gemeente of provincie.  

Om de energiebespaarlening aan te vragen dien je volgende stappen te doorlopen:

 1. Aanvraag van de energiebespaarlening. Je doet de leencheck en vult het online aanvraagformulier met persoonsgegevens in
 2. Activeer je Mijn-omgeving-account. Nadat je de aanvraag hebt ingediend, ontvang je een e-mail met de link naar je Mijn-omgeving-account.

 3. Het Warmtefonds beoordeelt op basis van de BKR-toets en de door jouw verstrekte gegevens of we een offerte voor je kunnen opmaken. In deze offerte met overeenkomst van geldlening staat: het leenbedrag de maand termijn (rente en aflossing), het rentepercentage en de looptijd van de lening. Deze offerte vind je terug in je Mijn-omgeving-account. Upload in deze omgeving alle opgevraagde documenten, zodat deze beoordeelt kunnen worden. Mocht je geen offerte hebben ontvangen, dan krijg je een brief met de reden waarom er geen lening verstrekt wordt.

 4. De geüploade documenten worden beoordeeld en er wordt gecontroleerd of de energiebesparende maatregelen voldoen aan de eisen van het Nationaal Energiebespaarfonds
 5. De factuur en het ingevulde declaratieformulier stuur je naar het Warmtefonds. Vervolgens kunnen zij de aannemer of installateur uitbetalen
Picture of Viviën Augustinus

Viviën Augustinus

Storyteller Volthera