Wat is de isde-subsidie?
subsidie, Warmtepomp • 3 min leestijd

Wat is de isde-subsidie?

Viviën Augustinus op 10 januari 2020

Ga je binnenkort een zonneboiler of warmtepomp aanschaffen en is het financiële plaatje toch iets wat je tegenhoudt? Wist je dat je de mogelijkheid hebt om de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) aan te vragen? Hiermee ontvang je een tegemoetkoming.

Voor wie geldt de ISDE-subsidie?

Deze regeling geldt voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Met de regeling stimuleert de rijksoverheid Nederlandse huishoudens en bedrijven om minder gas en meer duurzame warmte te gebruiken. Dit bespaart grijze energie en dringt de CO2-uitstoot terug.

De ISDE-subsidie geldt voor de volgende partijen:

  • Particulieren
  • Buitenlandse particulieren met bijvoorbeeld een (vakantie)woning in Nederland
  • Zelfstandig ondernemers, woningcorporaties en bedrijven
  • Zakelijke partijen uit het buitenland die een apparaat in Nederland installeren
  • Gemeenten, provincies, openbaar lichaam als marktpartij of eigenaar of huurder van een (on)roerende zaak

Wijzigingen in 2020

Vanaf 2020 kan deze ISDE-subsidie niet meer worden aangevraagd voor de aanschaf van een warmtepomp voor een nieuwbouwwoning.

Tot 1 januari 2020 kon je voor pelletkachels en biomassaketels ook subsidie krijgen. In 2019 vielen beide apparaten nog onder de subsidieregeling, maar in 2020 is dit niet meer het geval. Lees hier meer over op de website van rijksoverheid. Maar heb je voor 1 januari 2020 een pelletkachel of biomassaketel aangeschaft of geïnstalleerd voor je eigen woning? Dan heb je de mogelijkheid om binnen 6 maanden een aanvraag voor de ISDE-subsidie in te dienen.

Daarnaast vervalt de subsidie voor apparaten die worden geplaatst in bouwwerken waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd. Heb je vóór 1 januari 2020 een warmtepomp of zonneboiler aangeschaft voor een bouwwerk waarvoor de omgevingsvergunning na 30 juni 2018 is aangevraagd? En wordt het apparaat voor 1 juli 2020 geïnstalleerd, dan kan je binnen 6 maanden na de installatie nog subsidie aanvragen in 2020. Dit geldt alleen niet voor de pelletkachel en biomassaketel.

Een andere verandering van de ISDE-subsidie zit in het subsidiebedrag voor kleine warmtepompen die worden gebruikt voor de verwarming van tapwater.

De overgangsregeling geldt enkel voor particulieren en niet voor zakelijke gebruikers.

Budget

In 2020 is er een beschikbare subsidie voor zakelijke gebruikers en particulieren met een totaalbedrag van €100 miljoen.

Het bedrag dat je per apparaat ontvangt, hangt af van het soort zonneboiler of warmtepomp en de energieprestatie. De exacte bedragen die je voor je warmtepomp krijgt staan in de apparatenlijst.

Voorwaarden

De ISDE is een meerjarige regeling, welke is geopend op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020.

Aan welke voorwaarden je moet voldoen, hangt ervan af of je particulier of een zakelijke gebruiker bent. Zo zijn een aantal voorwaarden voor particulieren namelijk;

  • Je hebt het apparaat na 1 januari 2016 aangeschaft
  • Het apparaat is jouw eigendom
  • Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd

Als zakelijke gebruiker moet je beschikken over een geldig KvK-nummer, je bent eigenaar van de investering en je het apparaat binnen 12 maanden na goedkeuring (verlening) van de subsidie in gebruik.

Dit zijn slechts een aantal voorwaarden voor beide partijen. Ben je particulier en wil je weten wat alle voorwaarden zijn? Neem dan hier een kijkje. Ben je een zakelijke gebruiker, klik dan hier als je meer wilt weten over de voorwaarden. 

Waar moet je op letten bij het aanvragen van ISDE?

Particulieren en zakelijke gebruikers moeten op verschillende dingen letten bij het aanvragen van ISDE. Als particulier heb je hiervoor een DigiD nodig. Als zakelijke gebruiker heb je hier een eHerkenning (zakelijk) voor nodig. RVO behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst. In de meeste gevallen wordt deze binnen 8 weken afgehandeld. Benieuwd naar waar je nog meer op moet letten bij het aanvragen van ISDE en ben je particulier? Neem dan een kijkje op de website van rvo. Ben je een zakelijke gebruiker? Neem dan hier een kijkje.


PNG-Ebook-tablet-mockup

E-book

Wil je meer weten over een warmtepomp in combinatie met PVT-panelen?

Download het E-book
Picture of Viviën Augustinus

Viviën Augustinus

Storyteller Volthera