9 februari 2021

Wat is de terugverdientijd van het Volthera systeem?

Author

Femke Walda

op 9 februari 2021

Het Volthera systeem

Voordat we dieper ingaan op de terugverdientijd is het goed om wat meer te weten over het PVT-systeem van Volthera. Met een Volthera PVT-systeem wordt de zonne-energie die op het dak valt niet alleen omgezet in elektriciteit, maar ook het water wordt ermee verwarmd. Het dak krijgt dus een dubbelfunctie en er kan zowel op de elektriciteits- als op de gasrekening bespaard worden.

Als we kijken naar de terugverdientijd van het Volthera systeem kijken we naar 2 dingen, de besparing op elektriciteit en de besparing op gas. Dit is belangrijk om te weten wanneer je de terugverdientijd gaat vergelijken met andere systemen.

Bestaande woning

Om de terugverdientijd van een systeem voor een bestaande woning te kunnen berekenen wordt er gekeken naar het historisch verbruik van de woning. Stel je woont al een aantal jaar in jouw bestaande woning, dan kijken we naar het elektrisch- en gasverbruik van jouw woning in de afgelopen jaren. Heb je nog andere duurzame aanpassingen gedaan aan je woning? Zoals isolatiemaatregelen, dan wordt hier ook rekening mee gehouden. Je zult dan minder verbruiken dan andere jaren. Op basis van deze gegevens wordt de samenstelling van systeem bepaald en kan de terugverdientijd worden berekend.

De terugverdientijd van het PVT-systeem voor een bestaande woning hangt af van de volgende factoren:

  • De samenstelling van het Volthera systeem
  • Historisch elektra- en gasverbruik
  • Andere duurzame maatregelen zoals isolatie
  • Gezinssamenstelling

Woon je nog niet zo lang in de woning die je wilt verduurzamen? Dan is er geen historisch verbruik over de voorgaande jaren. In dit geval gaan we uit van het gemiddelde verbruik voor het type woning en de gezinssamenstelling.

Nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning ligt dit anders. Hier is namelijk geen spraken van historisch verbruik. Ook kan er geen vergelijking worden gemaakt met het gasverbruik omdat nieuwbouwwoningen niet meer op het gasnet mogen worden aangesloten. Je zult bij een nieuwbouwwoning dus altijd moeten kiezen voor een duurzaam systeem. Bij een nieuwbouwwoning spreken we hierom niet van een terugverdientijd.

Om de grootte van de investering vast te stellen kijken we bij een nieuwbouwwoning naar de volgende factoren:

  • De isolatiewaarde
  • Kierdichtheid
  • De verwachte energiebehoefte van de woning.

We maken hierbij gebruik van een warmteverliesberekening. Met een warmteverliesberekening wordt het verwarmingsvermogen bepaald dat nodig is om de binnentemperatuur comfortabel te houden in de koudste maanden van het jaar.

Terugverdientijd

Iedere situatie is anders en daarom ook de terugverdientijd. De terugverdientijd van het PVT-systeem hangt af van het historisch verbruik en de samenstelling van het systeem. Dit zijn variabele factoren. Afhankelijk van deze factoren bedraagt de terugverdientijd meestal tussen de 8 en 13 jaar. Om je een idee te geven hebben we alvast een systeem uitgewerkt. Klik hier voor het voorbeeld.