Image

5 augustus 2020

Wat is een NOM woning en welke technieken zijn er om een NOM woning te bouwen?

Author

Vivien Augustinus

op 5 augustus 2020

Wat is een NOM woning?

Wek jij net zo veel energie op als jouw woning over het jaar gezien verbruikt voor het verwarmen en/of koelen? Dan hebben we het over een NOM woning, de afkorting van Nul Op de Meter woning. Dit wordt ook wel een energieneutraal huis genoemd.

Het gaat hierbij dus niet alleen om het verbruik van elektriciteit, maar ook om het verbruik van gas. Maar wist je dat er bij nieuwbouwwoningen al geen gebruik meer gemaakt mag worden van een gasaansluiting? Je zal in dat geval op zoek moeten naar een alternatief. En wist je dat er vanaf 2020 elke nieuwbouwwoning een NOM woning zal zijn?

Welke technieken zijn er om een NOM woning te realiseren?

Er zijn verschillende technieken waarmee jij een NOM woning kan bouwen. Zo kan je zonnepanelen plaatsen en deze combineren met een warmtepomp zodat er ook aan jouw warmtevraag voldaan kan worden.

Maar wist je dat er ook een systeem is waar beide componenten in verwerkt zijn? Dit is namelijk een PVT-systeem. Met een PVT-systeem wek je stroom en warmte op. Wil je hier meer over weten? Lees er alles over in de blog ‘wat zijn Volthera PVT-panelen?’

Maar er zijn natuurlijk nog meer systemen waarmee jij van jouw woning een NOM woning kan maken. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler. Kijk vooral naar jouw situatie en wat daar het beste bij past.

Is een NOM woning altijd duurzaam?

Dan zal je denken, maar een NOM woning is dus heel duurzaam! In veel gevallen zal dit ook duurzaam zijn als je bijvoorbeeld de energie opwekt met behulp van zonnepanelen. Overdag is dit een duurzame oplossing, maar in de avond hoeft dit niet altijd duurzaam te zijn. Je maakt in de avond namelijk geen gebruik van zonne-energie. Je zal dan de stroom toch van het net inkopen en dit hoeft niet altijd duurzaam te zijn.

Wil je de opgewekte zonne-energie ook in de avond inzetten? Maak dan gebruik van een batterijsysteem. De opgewekte energie kan je met zo’n systeem zoveel mogelijk voor eigen gebruik inzetten, waardoor je in de avond geen stroom van het net hoeft te kopen. Lees alles over batterijsystemen in deze blog.

Bestaande of nieuwbouw woning

Zoals we al eerder hebben benoemd zijn vanaf dit jaar alle nieuwbouwwoningen een NOM woning. Ook een bestaande woning kan met een aantal aanpassingen gerealiseerd worden tot een NOM woning. Maar aan welke voorwaarden moet een NOM woning voldoen? Ten eerste moet een Nul Op de Meter woning goed geïsoleerd en vrijwel luchtdicht zijn. Tocht en kou blijven op deze manier uit de woning en de warmte blijft juist in de woning. Maar denk bijvoorbeeld ook aan driedubbel glas en bijbehorende kozijnen.

Bij zowel een nieuwbouw woning als een bestaande woning moet je dakoppervlak natuurlijk ook voldoende zijn om het aantal PV(T)-panelen te kunnen plaatsen die nodig zijn om aan de energievraag te kunnen voldoen.

Is iedere nieuwbouwwoning geschikt voor NOM?

Nieuwbouw woningen zijn geschikt als NOM woning. Als een bestaande woning aan bovenstaande eisen voldoet is deze in veel gevallen ook geschikt om over te gaan als NOM woning. Maar er zijn natuurlijk ook situaties waarbij een woning niet omgezet kan worden als NOM woning. Heb je bijvoorbeeld een hoog energieverbruik en een te klein dakoppervlak om de gewenste panelen op jouw dak te kunnen plaatsen? Dan zal het waarschijnlijk zijn dat de woning niet geschikt is om omgezet te worden als NOM woning. Heb je hier nog vragen over? Wij denken graag met je mee.