PVT-systeem
pvt, duurzaam, Warmte • 2 min leestijd

Wat is het verschil tussen een zonneboiler en een PVT-systeem?

Viviën Augustinus op 29 december 2020

Vaak wordt er gedacht dat een zonneboiler en een PVT-systeem hetzelfde zijn. Ze zorgen inderdaad beide voor het verduurzamen van je woning. Daarnaast hebben ze nog meer overeenkomsten, maar er zijn ook veel verschillen tussen deze systemen.

Zonneboiler

Vaak wordt er gedacht dat een zonneboiler hetzelfde is als een PVT-systeem, maar dit is niet het geval. Een zonneboiler heeft namelijk een andere werking en heeft een andere functionaliteit. Een zonneboiler dient namelijk als systeem voor het duurzaam verwarmen van tapwater. Dit systeem bestaat uit collectoren die op het dak worden geplaatst, waarin een mengsel van water en antivries zit. Door de zon warmt de vloeistof op en deze verwarmde vloeistof stroomt vervolgens naar het boilervat. De warmte wordt daar vervolgens overgedragen aan het tapwater.

Een voordeel van een zonneboiler is dat het systeem zelfs op zonnige winterdagen werkt. Maar op bewolkte dagen werkt het systeem helaas niet. En op zonnige zomerdagen werkt het systeem extra goed zal je denken. Ja dat klopt, maar op deze dagen zal het water vrij snel opgewarmd zijn en staat je zonneboiler een groot deel van de dag stil.

PVT-systeem

Net zoals bij een zonneboiler verwarmt een PVT-systeem het tapwater op een duurzame manier. Maar een PVT-systeem doet meer, er wordt namelijk ook stroom én warmte voor de woning op een duurzame manier mee opgewekt. Een echte twee-in-een oplossing!

Het PVT-systeem bestaat uit een compleet pakket met daarin PVT-panelen, indien nodig PV-panelen, een warmtepomp, boilervat, omvormer en optimizers en het montagesysteem. De PVT-panelen worden in de meeste gevallen op het dak geplaatst en worden aangesloten op de brine-water warmtepomp. Deze warmtepomp wordt binnenshuis geplaatst en maakt net zo weinig geluid als de cv-ketel.

Net zoals een zonneboiler werkt een PVT-systeem ook op zonnige winterdagen, maar in combinatie met de warmtepomp werkt dit systeem ook ’s nachts en op bewolkte dagen. En op warme zomerdagen is dit systeem zelfs in staat om jouw woning te koelen. Wil je weten hoe? Lees dan eens de blog ‘koelen of verkoelen met een PVT-systeem’.

Naast het verwarmen en koelen van de woning wekt het systeem ook stroom op. Wil jij graag extra stroom opwekken? kies dan voor het plaatsen van extra PV-panelen. Volthera PVT-panelen en standaard PV-panelen hebben hetzelfde uiterlijk waardoor jij één systeem hebt op je dak.

Een PVT-systeem is er in twee uitvoeringen; een hybride en een all-electric systeem. Wil je meer weten over het PVT-systeem? 

Picture of Viviën Augustinus

Viviën Augustinus

Storyteller Volthera