Image

30 april 2020

Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp?

Author

Vivien Augustinus

op 30 april 2020

Voordelen

Klaar voor de toekomst

Zoals je misschien wel weet, moeten we in 2050 van het aardgas af. Met een warmtepomp kan je met je woning geheel van het gas af als je kiest voor een all-electric systeem. Natuurlijk hoef je deze stap niet in één keer te maken. Je kan ook kiezen voor een hybride systeem en gedurende de jaren jouw woning klaarstomen voor een all-electric systeem.

Besparing op energie

Zoals we al eerder aangaven, mogen we in de toekomst geen aardgas meer gebruiken. Nieuwbouw woningen mogen zelfs als niet meer aangesloten worden op het gasnet. Kies je ervoor om naast je CV-ketel een warmtepomp te plaatsen? Dan hebben we het over een hybride systeem. En zelfs met dit systeem kan je al 60-80% op je gasverbruik besparen. Doordat je minder tot geen gas verbruikt vermindert ook de CO₂-uitstoot.

Door het gebruik van een warmtepomp, zal het stroomverbruik wel enigszins stijgen. Dit is echter geen probleem als je voor een PVT-systeem kiest. De stroom wordt hiermee namelijk ook duurzaam opgewekt.

Veiligheid van en in de woning

Veiligheid is natuurlijk zeer belangrijk en met een warmtepomp wordt het alleen maar veiliger. Waar er met een CV-ketel koolmonoxidevergiftiging kan ontstaan, is dit bij een warmtepomp niet het geval.

Weinig onderhoud/ onderhoudsvriendelijk

Een warmtepomp is niet geheel onderhoudsvrij, maar er hoeft slechts zeer weinig onderhoud aan gepleegd te worden. Ga dan niet zelf aan de slag, maar laat dit door een gecertificeerd installateur doen.

Subsidie

Om de bekostiging van een warmtepomp te vergemakkelijken, zijn er subsidies door de overheid beschikbaar gesteld. Zo heb je de ISDE- subsidie. Vanaf 2020 kan deze subsidie niet meer worden aangevraagd voor de aanschaf van een warmtepomp voor een nieuwbouwwoning, maar dus nog wel voor bestaande woningen.

Met deze subsidie krijg je een redelijk bedrag terug op een warmtepomp. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het type warmtepomp. Schaf je een Volthera PVT-systeem aan, dan krijg je een bedrag van €2.800,- euro terug op de warmtepomp. Lees hier meer over de ISDE-subsidie.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om geld te lenen voor het verduurzamen van je woning. Dit kan met de energiebespaarlening. Wil je hier meer over weten? Lees dan eens de blog ‘wat is de energiebespaarlening?

Geen temperatuurschommelingen

Met een warmtepomp heb je een constante temperatuur in je woning, omdat een warmtepomp op een laag vermogen werkt en daardoor geen pieken kan opvangen zoals een CV-ketel. Dit zorgt ervoor dat het systeem zuiniger werkt. Vergelijk het met het rijden in een auto. Als je een constante snelheid hebt, wordt er minder benzine gebruikt dan wanneer je steeds wisselt van snelheid.

Nadelen

Beschikken over lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming

Wil je een warmtepomp aanschaffen? Dan dient je woning wel te beschikken over lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming. Voor een bestaande woning kan dit best een ingreep zijn. Ga je nieuwbouwen? Dan is dit geen enkel probleem. Deze worden namelijk standaard met vloerverwarming uitgevoerd.

Isolatie van woning moet op orde zijn

Is je woning niet goed geïsoleerd? Dan moet de warmtepomp harder werken om via de warmteafgifte de juiste temperatuur in de woning te krijgen. Dit zorgt natuurlijk niet voor het rendement dat je voor ogen had. Zorg er daarom voor dat het dak, de vloer en de gevels goed geïsoleerd zijn.

Investering

Een warmtepomp aanschaffen is een hele investering. Maar daar helpt de overheid bij door middel van subsidies en een lening. Toch zal een groot deel van de installatie voor eigen rekening komen. Maar houdt er dan ook rekening mee dat je op de lange termijn meer bespaart. De terugverdientijd van het systeem ligt tussen de 9 en 12 jaar. Na deze jaren heb je de investering terugverdiend en bespaar je daarnaast nog steeds op je gas en energierekening.

Een warmtepomp maakt geluid

Veel mensen klagen over het geluid van een warmtepomp. Wat velen niet weten, is dat dit niet de warmtepomp is. Dit is namelijk de buitenunit van een lucht/water warmtepomp. Deze gebruikt de buitenlucht als bron. Maar er zijn ook nog andere bronnen voor de warmtepomp. Lees er meer over in de blog ‘zijn er ook warmtepompen zonder buitenunit’. De warmtepomp zelf maakt namelijk niet meer geluid dan een CV-ketel.