Image

4 december 2019

Wat zijn Volthera PVT-panelen?

Author

Vivien Augustinus

op 4 december 2019

Volthera PVT-paneel
PVT-panelen zien er hetzelfde uit als PV-panelen. Het verschil is dat je met Volthera PVT-panelen zowel elektrische als thermische energie (warmte) op kan wekken. Volthera is namelijk een zonnepaneel en zonnecollector in één (hybride). De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken namelijk energie uit het zonnepaneel én de buitenlucht, welke als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp. Zoals je leest werkt het PVT-paneel niet op zichzelf. Hier zit een heel systeem achter: een plug & Play systeem. Dit betekent dat alle onderdelen eenvoudig op elkaar kunnen worden aangesloten en optimaal samenwerken. Het systeem bestaat uit de volgende componenten:

Werking Volthera PVT- paneel
Stroom opwekken
Maar hoe werkt zo’n pvt-paneel nu precies? Eerst leggen we uit hoe de stroom opgewekt wordt. Dit begint bij het zonlicht dat op het zonnepaneel schijnt. Dit zonlicht wordt door het paneel omgezet in stroom, namelijk gelijkstroom. Dit stroomtype is niet de stroom die je voor bijvoorbeeld je computer of waterkoker gebruikt. Hier heb je wisselstroom voor nodig. Om de gelijkstroom naar wisselstroom om te zetten, worden de panelen gekoppeld aan een omvormer. Vanuit de omvormer gaat de stroom naar je meterkast waarna je deze kan gebruiken voor jouw apparaten en andere toepassingen.

Warmte opwekken
Achter de panelen zijn collectoren bevestigd, waar zo’n 15 liter vloeistof doorheen stroomt. Dit mengsel van water en glycol warmt langzaam op doordat warmte uit het zonnepaneel én de buitenlucht onttrokken wordt. Vervolgens gaat de vloeistof naar de warmtepomp en straalt daar zijn warmte af. Doordat hij zijn warmte afstaat verdampt het koudemiddel wat in de warmtepomp zit. Deze damp gaat naar de compressor, maar alleen de damp is niet voldoende om de gewenste warmte te kunnen krijgen. Daarom stopt de warmtepomp extra energie vanuit het elektriciteitsnet in de compressor. Het gevolg hiervan is dat de druk wordt verhoogt en daardoor de temperatuur stijgt.

Aan de afgiftezijde van de warmtepomp loopt een relatief koude vloeistof doorheen, waardoor het koudemiddel condenseert en zijn warmte afstaat. En hierdoor heb jij een goede temperatuur in huis! Het afgekoelde gas wordt door middel van het expansieventiel ontdaan van zijn druk en is vervolgens weer in de positie om opnieuw te verdampen. Het is dus een gesloten kringloopsysteem.

De werking van een warmtepomp bestaat dus uit de volgende 3 cyclussen:
1. Warmte onttrekken uit de omgeving
2. De temperatuur verhogen
3. De warmte gebruiken in de woning

Naast de warmte die wordt gebruikt voor het verwarmen van je woning, verwarmt de warmtepomp ook het tapwater in het boilervat dat je kan gebruiken voor douchegebruik en dergelijke.

Grootte van het systeem
Ga jij vaak in bad en zet je de verwarming op standje tropisch? Dan zal de grootte voor jouw systeem anders zijn dan iemand die zeer zuinig omgaat met warmte en stroom. Wil je een hybride of all-electric systeem? Ook dit maakt uit voor de grootte van het systeem.

Hybride
Ga je je woning renoveren en is je huis nog niet klaar om helemaal van het gas af te gaan? Dan is het hybride systeem een goede optie! Is het boilervat nog aan het opwarmen, dan wordt het water verwarmd via de cv-ketel. Bij een hybride situatie is de minimale grootte van het systeem 8 Volthera PVT- panelen.

Is je woning na een aantal jaar wel klaar om van het gas af te gaan? Dan is het systeem altijd uit te breiden, mits je het dakoppervlak hebt en je aan de eisen voldoet.

All- electric
Ga je nieuwbouwen? Dan mag je je woning niet meer aansluiten op het gasnetwerk. In dit geval is een all-electric systeem ideaal! Doordat je geen gebruik meer maakt van gas, heb je ook geen cv-ketel meer nodig. Een hele duurzame oplossing dus. 

Ga je voor een hybride of all-electric systeem, maar is jouw energieverbruik vele malen hoger dan je thermisch verbruik? Volthera panelen zien er hetzelfde uit als PV-panelen, je ziet dus geen verschil op je dak. Ze kunnen zelfs aangesloten worden op dezelfde omvormer. Voor jou makkelijk, maar ook voor de installateur!

Voordelen van het Volthera systeem
Het Volthera systeem zorgt ervoor dat je woning verduurzaamt, maar het systeem heeft natuurlijk nog meer voordelen:

  • Effectief gebruik van je dakoppervlak, door stroom én warmte uit één paneel
  • Volthera PVT-panelen vervangen de buitenunit of grondbron, welke nodig is voor een warmtepomp
  • Volthera PVT-panelen wekken ook thermische energie op als het onder nul graden Celsius is (tot -8 °C), als de zon niet schijnt en zelfs als er sneeuw ligt
  • Meer energieopbrengst dan alleen met PV
  • Onzichtbare en stille energiebron
  • Geïntegreerde moduleoptimalisatie maakt elke configuratie mogelijk
  • Eén omvormer voor zowel PV- als PVT-panelen
  • Maximale veiligheid door uitschakelen bij lekkage
  • Installatiegemak door gebruik van standaard PV-panelen
  • Esthetisch design en hoogwaardige materialen
  • Volthera panelen vervangen de buitenunit of grondbron benodigd voor een warmtepomp
  • Eén portaal voor inzicht in opbrengsten (zowel elektrisch als thermisch)