Werkt het Volthera systeem alleen als de zon schijnt?
pvt, duurzaam • 2 min leestijd

Werkt het Volthera systeem alleen als de zon schijnt?

Viviën Augustinus op 10 juni 2020

De zomer komt er weer aan! En dat betekent meer zonnige dagen. En veel zon zorgt natuurlijk voor een hogere opbrengst voor PV(T)-panelen. Maar werkt het Volthera systeem ook als de zon niet schijnt en tijdens de koudere dagen in de winter?

Hoe werkt een Volthera systeem?

Om uit te kunnen leggen of het systeem ook op koudere dagen draait, is het handig om te weten wat een PVT-paneel is en hoe het werkt. Het Volthera PVT-paneel is een zonnepaneel en thermische collector in één. De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken thermische energie uit het zonnepaneel en de buitenlucht, die als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp.

Het Volthera-paneel is onafgedekt en niet geïsoleerd aan de achterkant. Dit betekent dat het paneel ook energie kan absorberen wanneer de zon niet schijnt. Dit komt omdat er ook uit de buitenlucht energie kan worden onttrokken. Hiermee wekken de Volthera-panelen in combinatie met de warmtepomp ook in de nacht en in de winter warmte op.

Wil je meer weten over de werking van het Volthera PVT-paneel? Lees dan eens de blog ‘Wat zijn Volthera PVT-panelen?

De warmtepomp en koude winterdagen

Hoe zit dat dan met de warmtepomp die onderdeel is van het Volthera systeem? Op de koudste winterdagen zal het rendement van de warmtepomp dalen. Maar de warmte onttrekken uit de bron is nog altijd efficiënter dan volledig elektrisch verwarmen. Het rendement van een warmtepomp moet dan ook over een langere periode bekeken worden. De buitentemperatuur fluctueert namelijk continu, en daarmee ook het rendement van een warmtepomp.

Wil je meer weten over de werking van de warmtepomp? Lees dan eens de blog ‘Een warmtepomp hoe werkt dat?

Hybride systeem

Kies je voor een hybride systeem? Doordat de gasaansluiting blijft maak je ook nog steeds gebruik van de CV-ketel. Doordat wij een slimme regeling inbouwen wordt altijd eerst zoveel mogelijk warmte onttrokken uit de Volthera-panelen via de warmtepomp. Als dat op een bepaald moment niet aan de vraag voldoet dan stuurt de regeling de CV-ketel aan.

All-electric systeem

In 2050 moeten we met z’n allen van het gas af zijn. Een all-electric systeem is hier een goede mogelijkheid voor. Je woning is in dit geval niet meer aangesloten op het gasnet. Hoe doe je dat dan op koude dagen en er is geen cv-ketel om bij de springen? Het Volthera systeem moet in dit geval de volledige warmtevraag opwekken. Bij het berekenen van het systeem houden onze experts hier rekening mee. Je hebt hiervoor wel voldoende dakoppervlak nodig om aan de warmtevraag te kunnen voldoen. Heb je dit niet? Dan kan er natuurlijk altijd naar alternatieve mogelijkheden gekeken worden om de panelen te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld ook op je garage of in je tuin. Dit is geheel afhankelijk van jouw situatie.

PNG-Ebook-tablet-mockup

E-book

Wil je meer weten over het PVT-systeem?

Download het E-book
Picture of Viviën Augustinus

Viviën Augustinus

Storyteller Volthera