Image

10 juni 2020

Werkt het Volthera systeem alleen als de zon schijnt?

Author

Vivien Augustinus

op 10 juni 2020

Hoe werkt een Volthera systeem?

Om uit te kunnen leggen of het systeem ook op koudere dagen draait, is het handig om te weten wat een PVT-paneel is en hoe het werkt. Het Volthera PVT-paneel is een zonnepaneel en thermische collector in één. De collectoren achter de panelen, waarin een mengsel van water en glycol is verwerkt, onttrekken thermische energie uit het zonnepaneel en de buitenlucht, die als bron wordt gebruikt voor de warmtepomp.

Het Volthera-paneel is onafgedekt en niet geïsoleerd aan de achterkant. Dit betekent dat het paneel ook energie kan absorberen wanneer de zon niet schijnt. Dit komt omdat er ook uit de buitenlucht energie kan worden onttrokken. Hiermee wekken de Volthera-panelen in combinatie met de warmtepomp ook in de nacht en in de winter warmte op.

Wil je meer weten over de werking van het Volthera PVT-paneel? Lees dan eens de blog ‘Wat zijn Volthera PVT-panelen?

De warmtepomp en koude winterdagen

Hoe zit dat dan met de warmtepomp die onderdeel is van het Volthera systeem? Op de koudste winterdagen zal het rendement van de warmtepomp dalen. Maar de warmte onttrekken uit de bron is nog altijd efficiënter dan volledig elektrisch verwarmen. Het rendement van een warmtepomp moet dan ook over een langere periode bekeken worden. Dit noemen ze de ‘SCOP’ van de warmtepomp, dus het rendement van een warmtepomp over het hele jaar gezien. De buitentemperatuur fluctueert namelijk continu, en daarmee ook het rendement van een warmtepomp.

Wil je meer weten over de werking van de warmtepomp? Lees dan eens de blog ‘Een warmtepomp hoe werkt dat?

Hybride systeem

Kies je voor een hybride systeem? Doordat de gasaansluiting blijft maak je ook nog steeds gebruik van de CV-ketel. Doordat wij een slimme regeling inbouwen wordt altijd eerst zoveel mogelijk warmte onttrokken uit de Volthera-panelen via de warmtepomp. Als dat op een bepaald moment niet aan de vraag voldoet dan stuurt de regeling de CV-ketel aan.

All-electric systeem

In 2050 moeten we met z’n allen van het gas af zijn. Een all-electric systeem is hier een goede mogelijkheid voor. Je woning is in dit geval niet meer aangesloten op het gasnet. Hoe doe je dat dan op koude dagen en er is geen cv-ketel om bij de springen? Het Volthera systeem moet in dit geval de volledige warmtevraag opwekken. Bij het berekenen van het systeem houden onze experts hier rekening mee.

In bestaande woningen kiezen we vaak voor een hybride systeem, doordat de warmtevraag hier vaak hoger is dan in nieuwbouw woningen waardoor er te weinig dakoppervlak is om voldoende PVT panelen te kunnen plaatsen. Daarnaast is het rendement met een hybride systeem in bestaande woningen vaak hoger dan een all-electric variant.