Image

30 december 2019

Hoe kan ik energieneutraal verbouwen?

Author

Vivien Augustinus

op 30 december 2019

Voorwaarden

Toen diezelfde installateur een paar dagen later bij me op de stoep stond vertelde hij me zonder blikken of blozen dat ik eerst maar eens moest zorgen dat mijn woning aan de laatste isolatie-eisen voldeed, dat ik vloerverwarming moest aanleggen door mijn gehele woning, en dat hij dan over een jaar of wat wel weer eens zou komen kijken. Mijn mooie plan spatte als een zeepbel uiteen, en ik besloot dat het wellicht verstandig was om toch maar gewoon bij mijn oude, maar o zo vertrouwde cv-ketel te blijven.

Hybride systeem

Toch bleef het kriebelen en wilde ik nog niet opgeven. Ik struinde het internet af en ik kwam terecht op een website waar ik las over een systeem waarbij de warmtepomp samenwerkte met mijn cv-ketel. En zogenaamd “hybride” systeem. Ik las dat er voor bestaande woningen tóch een mogelijkheid was om te verduurzamen, waarbij er een warmtepomp geplaatst kon worden naast mijn cv-ketel. Op die manier kon ik blijkbaar een groot deel van mijn gasverbruik reduceren. Mijn cv-ketel hoeft daardoor enkel nog dienst te doen op de hele koude momenten en als legionellabestrijder voor mijn tapwater. Het kon dus tóch!

Subsidie energiebesparing eigen huis

Mijn interesse was gewekt! Ik hoefde geen tweede hypotheek af te sluiten voor een volledige woningrenovatie, maar het na-isoleren van de spouwmuur en het dak bleken toch wel verstandige investeringen. Zeker omdat ik daarmee mijn wooncomfort kan verhogen én de warmte zo lang mogelijk binnenshuis houdt waardoor ik energie bespaar. Dubbel glas is ook geen overbodige luxe, aangezien de ramen een (groot) onderdeel vormen van de schil van de woning, en glas gemakkelijk warmte geleid. Een half uurtje bellen met het isolatiebedrijf en de glaszetter leerde me al snel dat deze maatregelen relatief laagdrempelig zijn, zonder grote impact op de woning én mijn spaarrekening. Zeker nu er voor isolatiemaatregelen een nieuwe subsidie in het leven is geroepen, namelijk de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Als Nederlander ben ik nu eenmaal dol op subsidies!

Vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren

Ook mijn radiatoren bleken niet geschikt voor de lage temperaturen waarmee een warmtepomp mijn woning moet verwarmen. Vloerverwarming is mogelijk en kan zelfs binnen een dag worden ingeslepen, maar gezien het feit dat ik geen afstand wil doen van mijn mooie eiken vloer, lijkt de toepassing van laagtemperatuurradiatoren voor mij een betere oplossing.

Reduceer je gasverbruik

Ondertussen zijn de afspraken gemaakt en is mijn woning binnen een aantal weken warmtepomp-proof. Middels een hybride systeem ga ik naar verwachting zo’n driekwart van mijn gasverbruik reduceren! En niet te vergeten, direct gaan besparen op mijn energiekosten. Op deze manier ben ik én duurzaam bezig én ontvang ik een behoorlijk rendement op mijn investering.

Mijn zoektocht leerde me dat de cv-installateur ook niet alle kennis in huis had op gebied van duurzame energiesystemen. Zij hebben het in deze tijden van economische voorspoed vooral druk met installeren, en dan moeten ze daarnaast ook nog op de hoogte proberen te blijven van alle ontwikkelingen binnen hun werkveld. Eigenlijk best logisch dat het overallbeeld ontbreekt. Als ik zelf niet verder had gekeken, dan had de warmtepomp mijn woning vandaag de dag nog steeds afgewezen, maar nu ontstaat er een match.

Wellicht is het zelf opwekken van stroom met zonnepanelen ook een goede investering, zéker nu ik met mijn warmtepomp meer stroom ga verbruiken dan ik tot nu toe gewend was. Zouden er systemen bestaan die gelijktijdig in beide behoeftes kunnen voorzien? Ik denk dat het tijd wordt voor een volgende zoektocht!