Image

24 maart 2021

Infrarood verwarming en het PVT-systeem

Author

Femke Walda

op 24 maart 2021

Het PVT-systeem

Laten we even beginnen met een korte uitleg over het PVT-systeem van Volthera. Het PVT-systeem is een totaalsysteem waarmee je warmte en stroom opwekt. Verschillende componenten werken samen om je woning te voorzien van warmte en elektriciteit. Het PVT-systeem van Volthera is toepasbaar voor verschillende type woningbouw. Voor nieuwbouwwoningen is er het all-electric systeem. Met dit systeem is het mogelijk om volledig van het gas af te gaan. Het all-electric systeem kan ook bij bestaande woningen worden. Maar je woning moet hier wel geschikt voor zijn of met een aantal aanpassingen geschikt voor gemaakt worden. Voor bestaande woningen die nog niet volledig van het gas af kunnen is er het hybride systeem. Dit systeem werkt samen met de cv-ketel om je woning te voorzien van warmte en warm tapwater. Om een PVT-systeem te kunnen toepassen in een bestaande woning moet de woning aan een aantal eisen voldoen. Benieuwd wat deze eisen zijn? Je leest het in deze blog.

Lage temperatuur afgiftesysteem

Voor het toepassen van een PVT-systeem is er dus een afgiftesysteem nodig dat in staat is om met een lage watertemperatuur de woning op de gewenste kamertemperatuur te krijgen én te houden. We spreken dan van lage temperatuur verwarming. De bekendste methode van lage temperatuurverwarming is vloerverwarming. Het nadeel van lage temperatuurverwarming is dat het redelijk lang duurt voordat een ruimte op temperatuur is. 

Op de benedenverdieping, in de keuken en in de woonkamer, is dit geen probleem. Hier is het juist prettig om je woning constant op de juiste temperatuur te houden. Op de bovenverdieping, bijvoorbeeld in je slaapkamer of op zolder, wordt er bijna nooit gebruik gemaakt van de verwarming. Het is dus fijn om in deze ruimtes een alternatieve vorm van verwarming toe te passen die wel snel op temperatuur is. Een voorbeeld hiervan is infrarood verwarming.

Infrarood verwarming

Infrarood panelen kunnen een goede oplossing zijn als bijverwarming in ruimtes die je niet vaak gebruikt. Infrarood panelen werken anders dan andere soorten verwarming. Ze geven namelijk stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de ruimte. Als je in de stralingswarmte zit voelt dit erg comfortabel, echter blijft de temperatuur om je heen wel lager. Deze vorm van verwarming is dus goed toe te passen in bijvoorbeeld een studeerkamer of werkplek.

Een infrarood paneel maakt gebruik van elektriciteit als energiebron en geeft binnen enkele minuten al warmte af. Je kunt hem dus gemakkelijk aanzetten wanneer je begint met werken en weer uitzetten als je de werkplek verlaat. Zo hoeft je de ruimte alleen te verwarmen wanneer jij er gebruik van maakt. Omdat de warmtepomp deze ruimtes niet constant op temperatuur hoeft te houden bespaar je energie en dankzij de PVT-panelen van Volthera wek je de elektriciteit voor de infrarood panelen ook nog eens duurzaam op.

Kun je het PVT-systeem en infrarood panelen met elkaar combineren?

Het antwoord op deze vraag is: Ja! Dat kan zeker. We adviseren het zelfs vaak wanneer iemand een PVT-systeem aanschaft. Het is gewoon een stuk efficiënter om te werken met stralingswarmte in ruimtes die je niet vaak hoeft te verwarmen. Er zijn verschillende soorten stralingswarmte. Hieronder lees je welke stralingswarmte het meeste wordt toegepast bij het all-electric systeem en het hybride systeem:

All-electric systeem
Bij een all-electric systeem wordt vaak gebruik gemaakt van vloerverwarming als hoofdverwarming op de begane grond. Op de eerste en/of tweede verdieping worden vaak infraroodpanelen of elektrische radiatoren toegepast voor extra stralingswarmte. Het gaat hierbij vaak om een nieuwbouwwoning. Als je gaat nieuwbouwen is het verstandig om van tevoren een keuze te maken over de soorten verwarming die je wilt toepassen. Dit heeft namelijk invloed op grote van het PVT-systeem en de investering.

Hybride systeem
Net als bij het all-electric systeem wordt er bij een hybride systeem lage temperatuurverwarming toegepast om de begane grond te verwarmen. Meestal in de vorm van vloerverwarming. Bij een hybride systeem wordt er vaak voor gekozen om de bestaande radiatoren op de eerste en/of tweede verdieping te behouden. Dit kunnen radiatoren zijn die geschikt zijn voor verwarmingswater met een lage temperatuur of conventionele radiatoren die verwarmd worden met een cv-ketel. In het meest ideale geval wordt de volledige woning verwarmd met lage temperatuur verwarming. Dit vergt echter meer aanpassingen aan de woning waardoor de investering hoger wordt. Door de bestaande radiatoren op de eerste en/of tweede verdieping te behouden hoef je minder aanpassingen te doen aan de woning en bespaar je toch op de gas- en elektriciteitsrekening.

Wil je weten welke verwarming je het beste kunt toepassen in jouw situatie? Spreek dan met een van onze specialisten. Ze kijken graag met je mee naar de beste oplossing voor jouw woonsituatie.