Image

22 oktober 2020

Aan welke eisen moet jouw woning voldoen voor een PVT-systeem?

Author

Vivien Augustinus

op 22 oktober 2020

Duurzaamheid gaat een steeds belangrijkere rol spelen bij veel huishoudens. Zo ook het verduurzamen van je woning. Dit kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door zonnepanelen of PVT-panelen op je dak te leggen. Maar kan je zomaar een PVT-systeem laten installeren of moet jouw woning aan bepaalde eisen voldoen?

PVT-systeem

Aan welke eisen moet jouw woning voldoen voor een PVT-systeem? Op deze vraag geven we antwoord in deze blog. Eerst leggen we nog even uit wat een PVT-systeem nu precies is.

Met een PVT-systeem wek je elektriciteit én warmte op. Hierdoor haal jij maximaal rendement uit je dak. Maar een PVT-systeem bestaat niet alleen uit de PVT-panelen, er wordt namelijk ook een warmtepompsysteem geplaatst. De warmtepomp, het boilervat, de omvormer en andere systeemcomponenten moeten allemaal een plek bij jou in huis krijgen. Geen zorgen, in de meeste gevallen is dit geen probleem!


Voorwaarden PVT-systeem

Voor bestaande woningen moet er aan een drietal eisen worden voldaan, namelijk voldoende beschikbaar dakoppervlak, de woning moet voldoende geïsoleerd zijn en het afgiftesysteem moet geschikt zijn voor lage temperatuur afgifte. Voor nieuwbouwwoningen is dit een ander verhaal, daarom komen we daar later op terug.

Voldoende beschikbaar dakoppervlak

Niet geheel onbelangrijk, heb jij voldoende dakoppervlak om het gewenste aantal PVT-panelen te kunnen installeren? Bij een hybride systeem zal je rekening moeten houden met minimaal 8 PVT-panelen. Mocht het toch niet op jouw dak passen, dan kunnen de panelen indien mogelijk op andere daken worden geïnstalleerd. Bijvoorbeeld op het dak van de garage of een bijgebouw. Ook een veldopstelling is een optie, waarbij de panelen op een schans in de tuin worden geïnstalleerd.

Voldoende geïsoleerd

Het verduurzamen van je woning begint bij het isoleren van de woning. Hierdoor daalt de warmtevraag en bespaar je energie. Aan welke soort isolatie moet je dan denken? Begin eerst met het controleren van de spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Maar kijk ook eens naar de beglazing die aanwezig is in de woning. Lees in de blog ‘Je woning isoleren’ al onze tips en tricks om jouw woning beter te isoleren.

Lage temperatuur afgiftesysteem

Een warmtepomp behaalt de hoogste efficiency als de afgiftetemperatuur zo laag mogelijk is. Om jouw woning zo efficiënt en comfortabel mogelijk te verwarmen met een warmtepomp, is er dus een afgiftesysteem nodig dat is staat is om met een lage watertemperatuur de woning op de gewenste kamertemperatuur te krijgen én te houden. We spreken dan van lage temperatuur verwarming. De bekendste methode is vloerverwarming. Als vloerverwarming niet mogelijk is dan bieden lage temperatuur convectoren mogelijk een oplossing om toch een efficiënt en comfortabel verwarmingssysteem te ontwerpen.

Wil je testen of je huis geschikt is voor lage temperatuurverwarming? Doe dan mee met de 50-gradentest van Milieu centraal. Meer informatie over de test vind je via deze link.

Nieuwbouwwoningen

Ga je een nieuwe woning (laten) bouwen? Dan kan er met het ontwerp van de woning al rekening worden gehouden met het aantal panelen dat op het dak moet worden geplaatst. In dit geval worden de panelen direct op de juiste manier gepositioneerd, waardoor jouw systeem optimaal werkt. Lees hier alles over in de blog ‘Ideale positie zonnepanelen: hoe bepaalt een architect de plaats van mijn zonnepanelen?

Ook isolatie is bij een nieuwbouwwoning een ander verhaal dan bij een bestaande woning. Een nieuwbouwwoning wordt namelijk goed geïsoleerd en heeft daardoor een zeer laag warmteverlies.

Bij nieuwbouwwoningen wordt er vaak gekozen voor vloerverwarming waardoor het afgiftesysteem direct geschikt is voor verwarming met een warmtepomp. Door het energiesysteem van de woning vanaf de eerste schetsen te betrekken in het ontwerp, zorg je ervoor dat je tijdens de uitvoeringsfase niet voor (kostbare) verassingen komt te staan.