Image

22 april 2020

Productie vs. opbrengst: hoe duurzaam is de productie van PVT-panelen?

Author

Vivien Augustinus

op 22 april 2020

Focus op duurzaamheid

Producenten van zonnepanelen maken duurzaam wonen en duurzaam bouwen mogelijk, maar helaas is er voor het industriële productieproces van deze technieken vaak nog niet-duurzame energie nodig. Gelukkig werken producenten en fabrikanten voortdurend aan manieren om op een zo duurzaam mogelijke wijze te produceren.

Voor een PVT-systeem als Volthera is het productieproces nog ingewikkelder, omdat het systeem uit diverse componenten bestaat. We moeten er dus voor zorgen dat alle aparte componenten zo duurzaam mogelijk worden geproduceerd. Neem bijvoorbeeld onze zonnepanelenfabrikant, DMEGC Solar Energy. DMEGC maakt hun zonnecellen zelf, waardoor ze de hele productielijn kunnen monitoren, borgen en optimaliseren.

De focus van DMEGC ligt continu op het optimaliseren van productieprocessen en de ontwikkeling van nieuwe producten, die hun steentje bijdragen aan duurzaamheid en innovatie. De kwaliteit is belangrijk, aangezien panelen van betere kwaliteit langer meegaan. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou als investeerder in panelen.

De manier waarop je paneel geproduceerd is, bepaalt namelijk de energetische terugverdientijd voor jou.

Energetische terugverdientijd

Na de productiefase komen de panelen op het dak te liggen bij jou als consument. De manier waarop de panelen gebruikt worden, speelt uiteraard ook een grote rol in duurzaamheid. Hoewel de productie niet honderd procent duurzaam verloopt, is het mooie aan duurzame energiebronnen dat ze dit kunnen compenseren in de gebruiksfase. Ze wekken immers zelf energie op.

Wanneer een paneel zijn eigen productie heeft gecompenseerd aan energieverbruik, spreken we van de energetische terugverdientijd. Dit wordt gemeten met de EPT (Energy Payback Time). Dit is de tijd die een paneel nodig heeft om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als de energie die gebruikt is tijdens de productiefase.

Enkele factoren bepalen de uiteindelijke energetische terugverdientijd:

  • De oriëntatie van het paneel
  • De hellingshoek
  • Het type paneel, omvormer en installatie
  • De engineering

Steeds efficiënter besparen: blik op de toekomst

De EPT van Volthera-panelen is momenteel ongeveer anderhalf jaar, afhankelijk van bovenstaande factoren. Uiteraard helpen onze PVT-specialisten je bij het optimaal oriënteren en plaatsen van je systeem, om de EPT zo kort mogelijk te maken.

Na ongeveer anderhalf jaar compenseren de panelen van het PVT-systeem dus hun eigen productie. Tijdens het restant van de levensduur is alle duurzame energie die wordt opgewekt pure winst voor het milieu. De opbrengst van de panelen compenseert de productie ervan dus ruimschoots.

Als we met een blik naar de toekomst kijken, zal deze terugverdientijd zelfs steeds korter worden. Dat is tweeledig: aan de ene kant zal de productie steeds efficiënter en duurzamer worden omdat er voortdurend gewerkt wordt aan nieuwe, meer duurzame productieprocessen. Aan de andere kant ontwikkelt ook de techniek zich snel: de technologie van PVT-panelen wordt steeds beter in het efficiënt opwekken van duurzame energie. In de toekomst wekken we waarschijnlijk dus een stuk meer op, terwijl de productie steeds minder gaat kosten voor het milieu!