pvt, duurzaam • 3 min leestijd

Wat betekent van het gas af voor mijn woning?

Viviën Augustinus op 12 januari 2021

Om Nederland te verduurzamen heeft de overheid bepaald dat we met z’n allen in 2050 van het aardgas af moeten zijn. Voor bestaande en nieuwbouwwoningen zijn de situaties verschillend om van het gas af te gaan. Wat betekent van het gas af voor jouw woning?

Van het gas af met jouw bestaande woning

Wil je jouw woning verduurzamen en/of wil jij besparen op de gasrekening? Dan kan je ervoor kiezen om met jouw bestaande woning van het gas af te gaan. Hier zijn verschillende alternatieve systemen voor waar een PVT-systeem er één van is. Dit systeem is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: het hybride en het all-electric systeem.

Hybride systeem

Met het hybride systeem behoud je de cv-ketel, maar wordt er wel tussen de 60 en 80% op de gasrekening bespaard. De woning is in dit geval dus niet volledig van het gaf af, maar de eerste duurzame stappen zijn gezet! Stap voor stap kan jij toewerken naar een all-electric systeem en zo een volledig gasloze woning realiseren.

All-electric systeem

Wil je volledig van het gas af? Dat is mogelijk met een all-electric systeem. In dit geval is er geen cv-ketel meer aanwezig, maar is er een elektrische naverwarmer in het systeem opgenomen die zorgt voor back-up indien de buitentemperatuur onder het vriespunt komt. Een all-electric systeem bestaat uit minimaal 16 PVT-panelen, indien nodig PV-panelen, in de meeste gevallen een 300L boilervat, een warmtepomp, omvormer en het montagesysteem.

Voorwaarden om van het gas af te gaan

Maar kan iedere bestaande woning zomaar van het gas af? In principe kan alles, maar er moet wel gekeken worden of de installatieruimte in en op de woning voldoende is om het systeem te kunnen plaatsen, of de woning voldoende geïsoleerd is en of de woning beschikt over een lage temperatuur afgiftesysteem.

Wil je wel besparing op de gasrekening en de woning verduurzamen, maar is jouw woning nog niet klaar om helemaal van het gas af te gaan? Dan heb je ook de mogelijkheid om voor een hybride systeem te kiezen. De cv-ketel blijft in dit geval behouden, waardoor minder PVT-panelen benodigd zijn. Op deze manier kan er nog altijd naar een all-electric systeem gewerkt worden en blijven alle mogelijkheden open.

Van het gas af met jouw nieuwbouwwoning

Nieuwbouwwoningen worden niet meer gebouwd met een gasaansluiting. Maar om jouw woning en tapwater te verwarmen zal je wel op zoek moeten naar een alternatief voor aardgas. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, ook hierbij is het PVT-systeem zo’n alternatief.

Bij een nieuwbouwwoning kan er tijdens het ontwerp al rekening gehouden worden met het aantal panelen die op het dak geplaatst zullen worden. In dit geval worden de panelen direct op de juiste manier gepositioneerd, waardoor jouw systeem optimaal werkt. Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog ‘Ideale positie zonnepanelen: hoe bepaalt een architect de plaats van mijn zonnepanelen?

Ook isolatie en het afgiftesysteem voldoen bij nieuwbouwwoningen aan de voorwaarden voor een PVT-systeem. Lees er alles over in de blog ‘Aan welke eisen moet jouw woning voldoen voor een PVT-systeem?

milieumeester_Tekengebied 1

scan

Is jouw woning klaar om van het gas af te gaan?

DOE DE SCAN
Picture of Viviën Augustinus

Viviën Augustinus

Storyteller Volthera