subsidie, duurzaam • 2 min leestijd

Bespaar dit jaar nog geld op energiebesparende maatregelen

Viviën Augustinus op 10 november 2020

Energiebesparende maatregelen zoals je woning isoleren, zonnepanelen op het dak plaatsen of de aanschaf van een nieuwe hr-ketel kunnen aardig wat kosten met zich meebrengen. Wil je deze maatregelen nog in 2020 treffen. Dan kan jij veel geld besparen! In deze blog leggen we je alles uit over de energiebesparende maatregelen die jij het beste nog dit jaar kan treffen.

Vraag een energielabel aan

Ben je van plan om binnen een aantal jaar te gaan verhuizen? Dan doe je er verstandig aan om dit jaar nog een energielabel aan te vragen. In 2020 kost het energielabel namelijk gemiddeld €7,50 terwijl dit in 2021 zo’n €190,- zal bedragen.

Isoleer je woning

Het goed isoleren van je woning zorgt voor een daling van de warmtevraag waardoor je energie bespaart. En wist je dat je voor het isoleren van je woning subsidie kan ontvangen? Dit is namelijk de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Je kan van deze subsidie gebruik maken tot en met 31 december 2020. Laat je je woning de komende maanden nog isoleren, dan krijg je 30% van de isolatiekosten vergoed. In 2021 kan dit percentage dalen. Hier wordt meer over bekend gemaakt in november.

Ook mag jij aanvullende maatregelen nemen als je in 2020 gebruik maakt van de SEEH, zoals het waterzijdig inregelen van je cv. Dit jaar krijg je hier nog een bedrag van €90,- voor, in 2021 komt deze subsidie te vervallen.

Laat je hr-ketel meefinancieren in je hypotheek

Heb jij een woning gekocht en wil je energiebesparende maatregelen treffen? Dan mag je extra lenen. Normaal gezien krijg je 100% van de marktwaarde van je woning, maar door de energiebesparende maatregelen mag je 106% lenen.

Wil jij graag een hr-ketel binnen de extra 6% meefinancieren in je hypotheek? Zorg er dan voor dat je dit in 2020 nog regelt. Vanaf volgend jaar zijn deze energiebesparende maatregelen waarschijnlijk niet meer mee te financieren.

Wek duurzame elektriciteit op met zonnepanelen

Ben je er al een tijd over na aan het denken om zonnepanelen aan te schaffen? Wacht hier dan niet te lang mee. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling namelijk afgebouwd.

Niet alleen met zonnepanelen kan jij gebruik maken van de salderingsregeling, maar ook met PVT-panelen kan dit. PVT-panelen zijn namelijk zonnepanelen met daarachter een collector waardoor jij zowel elektriciteit als warmte opwekt. Een twee-in-een oplossing!

Stap over van energieleverancier

De belasting op gas gaat in 2021 omhoog. Ga eens na wat jij bij jouw huidige leverancier betaald en of het niet voordeliger is om over te stappen naar een andere leverancier. Dit kan je heel makkelijk en snel uitrekenen met de energiebelastingtool van Eigen huis.

Subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen

Hoewel bovenstaande zaken in 2020 voordeliger zijn, krijg je in 2021 mogelijk subsidie voor kleine energiebesparende maatregelen. Wat valt hier dan zoal onder? Dit kan bijvoorbeeld de aanschaf van ledlampen of tochtstrippen zijn. Wil je hier gebruik van maken? Informeer dan eens bij jouw gemeente of de subsidie beschikbaar is. De gemeenten kunnen hier namelijk een uitkering voor aanvragen bij het Rijk.

Mockup E-book duurzaam energie opwekken-1

e-book

Wil je meer weten over duurzaam energie opwekken?

LEES MEER IN ONS E-BOOK
Picture of Viviën Augustinus

Viviën Augustinus

Storyteller Volthera