Image

13 mei 2020

Zit er een buitenunit bij het Volthera systeem?

Author

Femke Walda

op 13 mei 2020

Wat is een buitenunit?

Een buitenunit is een onderdeel van de warmtepomp als je kiest voor een lucht/water warmtepomp.  De lucht/water warmtepomp bestaat altijd uit een binnen- en buitenunit. Dit type warmtepomp zet de buitenlucht op een energiezuinige manier om in warm water voor je sanitair of centrale verwarming.

Hoewel het een duurzame oplossing is, kan een buitenunit voor overlast zorgen. Dit systeem staat er namelijk om bekend meer geluid te produceren dan de alternatieven

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat samen met of in plaats van de cv-ketel werkt. Dit apparaat onttrekt de warmte uit de bron en zorgt ervoor dat jouw woning voorzien wordt van warmte en warm tapwater.

Als je kiest voor een hybride warmtepomp, blijft de cv-ketel in gebruik. Ga je bijvoorbeeld nieuwbouwen? Dan mag de woning niet meer aangesloten worden op het gasnet en kies je dus voor een all-electric systeem.

Lees meer over de voor- en nadelen van warmtepomp in de blog ‘Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp?

De warmtepomp van het Volthera systeem

Bij het Volthera systeem maken wij geen gebruik van een lucht/water warmtepomp. Bij het PVT-systeem maken we gebruik van een warmtepomp zonder buitenunit. Maar hoe wordt er dan voor verwarming en warm tapwater gezorgd?

Naast een lucht/water warmtepomp die de buitenlucht als bron gebruikt zijn er nog meer bronnen voor de warmtepomp. Dit zijn warmtepompen zonder buitenunit. Zo heb je aarde en buitenlucht + zon. We hebben het dan over een bodembron en PVT-panelen. De bodembron haalt zoals de naam al zegt zijn thermische energie uit de bodem.

Buitenlucht en zon

Bij het Volthera systeem maken wij gebruik van PVT-panelen als bron voor de brine-water warmtepomp. Hierbij zijn collectoren aan de achterkant van zonnepanelen bevestigd, waar een mengsel van glycol en water doorheen stroomt. Deze vloeistof warmt langzaam op doordat warmte uit het zonnepaneel én de buitenlucht onttrokken wordt. Vervolgens wordt de warmte afgegeven aan de warmtepomp die op zijn beurt zorgt voor verwarming van tap en cv-water. Doordat de bron voor de warmtepomp achter de panelen is bevestigd, is de bron onzichtbaar en daarnaast heeft het als voordeel dat het ook nog eens geluidloos is.

Wil je precies weten hoe een warmtepomp werkt? Lees dan eens de blog ‘Een warmtepomp hoe werkt dat?

Twee-in-een oplossing

Het voordeel van een PVT-systeem is dat je naast het opwekken van thermische energie ook elektriciteit op kan wekken. Een echte twee-in-een oplossing. De zonne-energie die op het dak valt wordt namelijk niet alleen omgezet voor het verwarmen van tap- en cv- water, maar het wordt ook omgezet in elektriciteit.